13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Пазарът влиза в галерия

„Отражения от пазара“ се нарича първата самостоятелна изложба на Петра Димитрова, картините й ще бъдат показани в „Сердика“

Галерия „Сердика“ представя „ОТРАЖЕНИЯ ОТ ПАЗАРА“, живопис и монотипия, в първата самостоятелна изложба на младата Петра Димитрова, вдъхновена от ежедневието на Женски пазар със своите множеството незабележими персонажи, случки, ситуации.

„Като автор винаги съм се вълнувала от хората около нас, от средата, в която живеем и какво може тя да „каже“ за нашето общество. Женският пазар е изключително цветно и изпълнено с живот място, където се сблъскват различни хора с различни професии и интереси. Средата на пазара може би най-точно отразява живота – шарен, хаотичен, непредсказуем, както и „борбата“ за насъщния и неговата употреба. Всеки купувач като насън бърза да купи нужните му продукти, а продавачът остава загадка. Това исках да направя с тази изложба – да открехна вратата, да покажа как всяка една част отразява нашия живот и как всеки може да намери нещо за себе си в хаотичната обстановка на пазара. “, казва Петра Димитрова.

„ОТРАЖЕНИЯ ОТ ПАЗАРА“ може да бъде видяна от 20 април до 20 май 2022 г. в арт пространството на Галерия „Сердика“ на Женски пазар, която се намира в обновената част на пазара. Вернисажът ще е на 20 април (сряда) 2022 г. от 17:00 до 20:00 часа.

Близо 30 са творбите, които ще видим в галерията от 20 април тази година – монотипии и живопис. „Монотипията е техника, с която съм се запознала още от гимназията и в художествената академия стана моя начин да изобразявам моменти, композиции и хора, оставили ми трайно впечатление през деня“, споделя Петра и допълва, че първоначално това са били метачите на улиците, продавачите на цветя и моделите от Академията – все персонажи от нашата действителност, които като че ли за останалите хора се оказват невидими. Обществото започва да ги възприема единствено като „елементи от средата“, които постепенно губят своята душевност в очите на преминаващите, превръщайки се почти във вещи, докато всъщност не се оказва, че те могат да кажат много за нас и реалността, в която съществуваме… Реалност, която според младата художничка, сякаш предпочитаме да не разбираме и да не виждаме.

„Изобразявайки пазарната обстановка, такава каквато я усещам, с хубавите и недотам хубави страни, ми се искаше да предам онази чисто българска атмосфера, която може да се усети само на един пазар. Затова в моите „монотипии“ съм се стремяла да предам усещане по-скоро към рисунката, отколкото към графичния отпечатък. Харесва ми лекотата и приглушените цветове, създавани от техниката. Уловеният момент, показан през собствената ми призма към наблюдаващия зрител“, обяснява още Петра.

В живописните си платна, тя набляга повече на силните, контрастни цветове, пренасяйки рисунъка в една по-сюрреалистична обстановка. В тези платна композициите не са спонтанни и засягат по-статични и сериозни сюжети. Усеща се драматичност и насоченост към онези моменти, които не са най-лицеприятната страна на действителността ни.

„Бих искала, зрителят, виждайки моите картини да отнесе в душата си това, което намира за положително и близко до него и да се замисли за това, което може да промени в заобикалящия го свят. В забързания ни живот, много често не си даваме сметка какво се случва и по какъв начин ние допринасяме за състоянието на собствената ни реалност – било тя духовна или материална“, казва още Петра Димитрова.

За автора:

Петра Димитрова е родена на 3 юни 1996 г. в гр. Варна

Образование

(2019-2021) Национална художествена академия, Магистър, специалност „Живопис“

(2015- 2019) Национална художествена академия, Бакалавър, специалност „Живопис“

(2010-2015) Средно образование – НУИ „Добри Христов“, гр. Варна, специалност „Изящни изкуства“

(2004-2010) Основно образование – СОУ „Св. Климент Охридски“, гр. Варна

Участия в изложби и награди:

2021 Обща изложба – конкурс на Млади Български Художници, галерия „Райко Алексиев“, гр. София

2021 Награда за млад автор „Национална изложба за изобразително изкуство“, гр. Сливен

2021 Участие във „Водна Кула Арт резиденция“ издание гр. Варна

2021 Участие в пленер „Млади български художници 2021“, гр. Велико Търново“

2021 Награда за млад автор „Национално триенале МОСТОВЕ“, гр. Габрово

2021 Младежка изложба „Go Ahead“, гр. Велико Търново

2020 Изложба „Живопис“ в ГХГ, гр. Пещера

2019 Първо място в Националния конкурс за млади автори “Expat Global Art”

2019 Участие в международния младежки фестивал “Via Pontica”, гр. Балчик – Пленер и изложба

2018 „Изложба Живопис“ – Арт салон на Радио Варна

2018 Пленер в Германия – Грошвиц

2017 Блиц изложба “Points of hesitation” – Галерия „Гешов“, гр. София

2016 Участие в пленер „В духа на Майстора“ с. Шишковци

2015 Дипломна изложба ГХГ Борис Георгиев, гр. Варна

2015 Обща изложба на галерия Underground „Художниците на града“, гр. София

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles