10.3 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Пай със сьомга по финландски

Подходящо мезе, а защо не и лека вечеря

Значението на думата пай означава вид тесто с пълнеж от плодове, зеленчуци, сирена, кремове, меса и други продукти.

АВАНТИ – добрият избор

В този смисъл на думата типични пайове са руският пирог и мексиканските емпанади. Те са пайове с две кори. Плънката е затворена в тестена обвивка отвсякъде.

Но има пайове и с една кора. Не е ясно как да се появили те. Навярно някоя кулинарка на диета е решила да спести малко тесто. При тях плънката е на дъното на огнеупорен съд, а отгоре е покрита с тесто или картофено пюре и след това се пече.

В последно време понятието пай се е променило – наричаме така печено изделие от долна тестена кора, покрита с плънка. Това е така, защото често кората се пече частично или напълно и след това се добавя плънката, която в много случаи не се нуждае от термична обработка.

Пайовите също се разделят на тарти, когато са големи – с една кора и сладък пълнеж, и тарталети – когато са малки.

Тартите се приготвят най-често от предварително изпечена кора и плодове. Можем да посочим като най-известен такъв тарт Татен. Той е с карамелизирани ябълки и се пече с кората отгоре, но при сервиране се обръща.

Кишовете са пайове със солена плънка, в която задължителна съставка е яйцето. Солените кишове са най-характерни за френската кухня. Най-популярен е киш Лорен. Той се приготвя с яйца, бекон и пълномаслена сметана. Също така има солени пайове с месо или риба. Те най-често са затворени, като върху горната кора се правят прорези, за да може парата да излезе, но могат и да са отворени. „Следвай ме” ви предлага един популярен финландски пай със сьомга. Той е идеалното мезе за водка, но става и за нашенска ракия. Това вкусно печиво върви добре с всички видове вина, както и с бира, ако има любители на това питие през зимата. Всичко необходимо за вашата трапеза с отлично качество можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ. Вижте къде се намират – ТУК и ТУК.

Продукти: 120 г масло, 1 яйце, 130 г бяло брашно, 55 г ръжено брашно (ако нямате, не е фатално, но придава приятен, специфичен вкус), 1 лъжичка бакпулвер.

Приготвяне на тестото: Към размекнатото масло се добавя яйцето и се бърка с миксер или на ръка. Прибавя се бакпулверът. Накрая се добавя брашното и се  размесва. Тестото се разполага върху дъното на ниска кръгла тавичка с диаметър 28 см. Краищата му се издърпват нагоре, за да покрият отвесните стени на тавичката.  Тестото се слага в хладилника, докато приготвите плънката.

Приготвяне на плънката: В тиган се запържват нарязани голяма глава кромид лук, броколи (6-7 нарязани, може и повече), чери домати (5 броя), една нарязана червена или зелена чушка. След леко запържване, докато котлонът е още горещ се добавя нарязано парче пушената сьомга (200 г, може и прясна) и се разбърква. Запържената зеленчукова смес със сьомгата. Тестото се изважда от хладилника и се набожда с влица. Върху него се изсипват зеленчуците. Залива се със смес от 3 яйца,  200 г настъргана моцарела (жълта), може да се добавят нарязани маслини, малко сол и пипер и изсушен или нарязан пресен босилек или магданоз. Пече се на около 175-200 С около 35 минути.

Следай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles