15.1 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Палачинкова торта – солена и сладка за Масленица (Заговезни)

От: Наташа Илиева, Благоевград

Едва ли има човек, който да не обича палачинки – сладки или солени. Смята се, че те традиционно произхождат от Русия. За това обаче спорят още германците, поляците и унгарците. Независимо къде е възникнала тази рецепта, фактът е неоспорим, към днешно време палачинките са неизменна част от гурме традициите на много народи. Нещо повече, в Русия те са задължително блюдо на Масленица. Така там се наричат Заговезни, които в Православната Църква тази година се падат на 2 март, когато за последно се хапват продукти от млечен и яйчен произход преди Великата Четиридесетница – постът преди Възкресение Христово (Великден). 

Най-доброто за вашата трапеза на изгодни за вас цени. Вижте къде се намрат магазините АВАНТИ – ТУК

За утрешната трапеза, в неделя, когато искаме прошка от близките си, можете да ги изненадате на трапезата с торта от палачинки. Тя може да бъде както сладка, така и солена. „Следвай ме” ви предлага рецепти и за двата варианта, но домакинята може да импровизира според собствената си фантазия и вкуса на своите приятели и роднини.

Палачинкова торта – базова рецепта

Продукти за тестото (Можете да ползвате и обичайната за вас), както и кондензирано мляко – 200 г подсладено,  брашно – 1 и 1/2 ч.ч.,  прясно мляко – 1 и 1/2 ч.ч., яйце – 1-2 бр., сол – 1 щипка, бакпулвер – 1 ч.л.

За крема: сладкарска сметана – 100 мл,  течен шоколад – 2 ч.л.,  захарни пръчици (за украса), масло – за намазване на тигана. Можете да украсите палачинковата торта с плодове, както е показано на илюстрацията или да я намажете с крем.

В купа се чуква яйцето и добавя 1 с.л. брашно. Разбива се с телена бъркалка и сипваме кондензираното мляко, прясното мляко, щипка сол и бакпулвера. Добавя се останалото брашно и се разбива на гъста каша, като боза. Загрява се тиган, намазнен с мазнина. Сипва се половин черпак да се оформи малка палачинка. Изчакват се за минута-две на котлон на 3-та степен и когато отгоре се получат мехурчета, се обръща с шпатула. При пърженето трябва да се действа бързо заради захарта в тестото. В купа се сипва сметана с 1 с.л. пудра захар и се разбива с миксер на пухкав крем. Добавя се течен шоколад, разбива се още минута и е готово.

Препоръчва се палачинките да се редят във формичка за торта, като между тях се намазва крем. Последният слой се украсява по виждане на домакинята. Охлажда се в хладилника поне 3 часа, след което се реже и поднася.

За сладката палачинкова торта подходящи напитки, освен кафе и чай, са още вермутът, брендито, конякът и бялото вино. Всичко за доброто настроение и пълния завършек на празничната ви трапеза можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ. Вижте ТУК и ТУК къде се намират те.

Палачинкова торта с шоколадов крем

Тесто за палачинките: 1 с. л. краве масло, 550 мл прясно мляко, 180 г брашно – 6 яйца, 50 г захар, 1/2 ч. л. сол, 1 ванилия, масло за намазване на тигана.

За крема: 600 мл прясно мляко, 3 жълтъка, 200 г захар, 100 г черен  шоколад, 100 г печени лешници без сол, 2 с. л. царевично нишесте, 1 ванилия, 100 г краве масло.

За гарниране: 100 г черен шоколад, 50 г смлени лешници или други несолени ядки, 1 ч. л. олио. Могат да се добавят и 3 супени лъжици сладко или конфитюр.

Реди се по обичайния начин. Възможно е да се нагъне с палачинки цялата торта, според показания вариант на снимката, и да се украси с плодове или шоколад, според вкуса.

Солена палачинкова торта

За варианта солена палачинкова торта определено конякът и брендито не са подходящи. За тях водката и бялото вино са най-сполучливи напитки.  Подходящата напитка за вашата трапеза можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ. Вижте ТУК и ТУК къде са те.

Продукти за палачинките: 2-3 яйца,  2 чаени чаши прясно мляко,  1 чаена лъжица сол,  около 300 гр. брашно.

За намазване: 2 опаковка майонеза,  200 г. кисело мляко,    щипка червен пипер (може и без него, ако не е по вкуса ви).

Плънка (между редовете: 7 с.л. едро смляна лютеница,7-8 тънки филии кашкавал, 2 бр. моркови сварени,  2 бр. печени червени чушки, 3 бр. яйца сварени, 5 бр. кисели краставици,  1 ч.ч. царевица, 1 ч.ч. грах от консервa. За декорация: настърган кашкавал, кисели краставички.

Приготвяне: Разбиваме яйцата в купа. Добавяме прясното мляко, солта и брашното. Изпържваме 7 палачинки. Оставяме да се охладят.  Приготвяме плънката. Нарязваме сварените моркови, киселите краставици и червените чушки на малки парченца, колкото грахово зърно. Яйцата настъргваме на едро ренде, отцеждаме граха. Всеки продукт слагаме поотделно в купички.  Смесваме майонезата с киселото мляко и пипера, разбъркваме до гладкост.  Пристъпваме към сглобяване на тортата. В подходящо плато слагаме ринг за торта и първата палачинка, намазваме с млечната смес, няколко, филийки кашкавал, лъжици лютеница и кубчета шунка.  Слагаме палачинка и отново мажем с млечна смес и поръсваме с кисели краставици, моркови и царевица.  Покриваме с палачинка, мажем с млечна смес, останалата лютеница, краставички, моркови и чушка.

Следва пласт с кашкавал, шунка и моркови, след това с яйца и филийки кашкавал и последният пласт с шунка и яйца. Слагаме и последната палачинка и намазваме с млечната смес.  Освобождаване тортата от ринга и я намазваме цялата с млечната смес.  Покриваме я обилно със настърган на ситно кашкавал.

Въобще, палачинковите торти, солени или сладки, позволяват безброи вариации, според вкуса на домакинята.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles