8.2 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Панихида за царица Елеонора

На 12 септември 2017 г. (вторник) от 10:30 часа в двора на Боянската църква ще бъде отслужена панихида по повод 100 годишнината от смъртта на царица Елеонора.

В този ден Българският Червен кръст и литературното издателство „Факел“ ще отдадат заслужена почит на една личност, чийто ореол на добрина и милосърдие я е съпътствал винаги, казаха от червенокръстката организация.

Царица Елеонора идва в България през 1908 г. като втора съпруга на княз Фердинанд и като личност, отличаваща се с високи и устойчиви добродетели. Веднага бива провъзгласена от ръководството на Българския Червен кръст за негова покровителка, като преди това тя вече има популярност в Международния Червен кръст. Освен ежедневните прояви на чиста човешка добрина, благотворителност, основаване на центрове за лечение на деца, Елеонора е била милосърдна сестра по време на Руско-японската война.

Приносът на царица Елеонора към историята на Българския Червен кръст е безценен и изключително значим. Тя е уважавана във всички дворове на Европа ощге преди да се омъжи за българския цар Фердинанд независимо, че е от обеднял аристократичен род. Нещо повече, известна е с прозвищата Милосърдвната и Милостивата заради грижите й за руските и японски войници, ранени по време на войната. Дори сприхавата и капризна княгиня Клементина – майка на цар Фердинанд, заявява по нейн адрес: „Благословен оня, комуто се удаде да заслужи ръката и сърцето на Милосърдната”. Тези свои думи тя изрича за нея преди още да се утговори бракът й с цар Фердинанд. В България за сватбата си тя пристига без компаньонки, придворни и приближени, пътува с обикновен пътнически параход до Русе и сваля на брега само няколко сандъка с дрехи и книги, и рояла си. Дори придирчивият цар Фердинанд, за когото се твърди, че не е консумирал брака си с нея, заявявал, че в себе си Елеонора носи качествата на двама дипломати. Според съвременници, той действително я е ценял и уважавал – нещо, твърде необичайно за неговия характер.

 

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles