18.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Папата на Бъдни Вечер: Бог продължава да обича всеки човек

От: Светла Чалъкова, Ватикана

Vatican News

По време на традиционната литургия във ватиканската базилика в Рождественската нощ, папа Франциск припомни, че любовта Божия не може да се договаря. Човечеството – каза папата – не е вече само, защото Бог стана човек. Пред „безумната“ любов на Исус няма извинения: нека не чакаме ближният да „стане добър“, за да му сторим добро или Църквата да е съвършена, за да я обичаме. Нека се превърнем в дар, за да можем да променим Църквата.

Светлината, която се явява в Рождественската нощ е „благодатта на Бог, божествената любов, която преобразява живота, обновява историята, освобождава от злото, вдъхва мир и радост. Тази нощ Божията любов ни се показа: това е Исус. В Исус Бог стана Детенце, за да ни позволи да го прегърнем. Бог идва даром, гратис. Неговата любов не може да се договаря: не сме направили нищо, за да я заслужим и никога не ще можем да се отплатим за нея“.

„Бог – поясни папата – стана малък за нас; докато се занимавахме с нашите лични неща, Той дойде сред нас. Рождество Христово ни припомня, че Бог продължава да обича всеки човек, дори най-лошия. Бог не те обича, защото си по-праведен и се държиш добре: Той просто те обича. Неговата любов е безусловна, не зависи от теб. Можеш да имаш погрешни идеи, можеш да си направил всичко, но Господ не се отказва да те обича. В нашите грехове, продължава да ни обича. Неговата любов не се променя, не е докачлива, тя е предана и търпелива. Ето дарът на Рождество Христово: откриваме с удивление, че Господ е всичката възможна безвъзмездност, всичката възможна нежност“.

„Във Витлеем  – продължи папата – Исус се ражда беден от всичко, за да ни завладее с богатството на своята любов. Във Витлеем се яви благодатта Божия. Благодатта е синоним на красотата. Тази нощ, в красотата на Божията любов, откриваме също нашата красота, защото сме обичани от Бог: в неговите очи ние сме красиви, една неудържима красота, която е ядрото на нашето същество. Днес Бог ни го припомня, взимайки с любов нашата човешка природа и правейки я своя, завинаги“.

Пред благодатта на Рождество Христово – каза още папа Франциск – „нашето задължение е това да приемем дара. Преди да тръгнем да търсим Бог, нека Му позволим да ни търси. Нека не тръгваме от нашите способности, а от неговата благодат, защото Той, Исус, е Спасителя. Нека погледнем Младенеца и да позволим на неговата нежност да ни обгърне. Няма да имаме повече извинения, за да не Му позволим да ни обича: онова, което не върви в живота, онова, което не върви добре в Църквата, онова, което в света не върви, няма повече да бъде оправдание. Ще премине на втори план, защото пред безумната любов на Исус, пред тази смирена и съпричастна любов, не съществуват вече извинения“.

Тази благодат – подчерта настойчиво папата – заслужава огромна признателност. Да приемем благодатта, означава да сме признателни. Но нашия живот често е далеч от признателността. Днес е подходящият ден, за да се доближим до Дарохранителницата, до яслата, за да благодарим. Нека приемем дара, който е Исус, за да се превърнем на свой ред в дар, както Исус. Да се превърнем в дар, означава да дадем смисъл на живота. А това е най-добрия начин, за да променим света: ние се променяме, Църквата се променя, историята се променя, когато престанем да искаме другите да се променят и започнем да се променяме ние, превръщайки нашия живот в дар“.

„Исус – завърши папа Франциск – променя историята с дара на своя живот: Той ни се дари безвъзмездно. Също ние, нека не чакаме другия да стане по-добър, за да му сторим добро, нека не чакаме Църквата да бъде съвършена, за да я обичаме, нека не чакаме другите да ни забележат, за да им служим. Нека започнем от нас, защото това означава да приемем дара на благодатта. А светостта не е нищо друго освен опазване на тази дар“.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles