21.2 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Папата Франциск купи респиратори за болни деца във Венесуела

С благотворителния жест Светият отец отбеляза рождения си ден

Папа Франциск отбелязва 84-тия си рожден ден благотворителен жест за  Венесуела, съобщиха от Ватикан. Аржентинският папа, който е роден на 17 декември 1936 г. в Буенос Айрес, е купил и ще изпрати четири респиратора на Венесуела, специално за децата с белодробни проблеми, заяви ватиканският говорител Матео Бруни.

Папа Франциск получи за празника си подарък от бедните, подпомагани от папската благотворителна служба: те са му изпратили слънчогледи, за да украси параклиса „Св. Марта“ към едноименната ватиканска резиденция, в която живее той, заяви Бруни.

Ватикана съобщи, че Светият отец е раздал чрез папската служба за благотворителност лекарства, маски и хигиенни пособия на италианските градове Неапол, Болоня и Сиена.

Рожденият ден на папата съвпадна и с обнародването на посланието му за Световния ден на мира, празник, който Римокатолическата църква чества на 1 януари. В посланието се изразява съжаление, че пандемията от COVID-19 „силно е изострила взаимносвързани кризи като тези с климата, осигуряването на храна, икономиката и миграцията и е предизвикала големи страдания и трудности“. „Мисля, особено за тези, които са загубили близки или роднини, и за всички, които са загубили препитанието си“, заяви папа Франциск и изтъкна заслугите на здравните работници, фармацевтите, учените и свещениците.

Папата отново призова „политическите лидери и частния сектор“ да осигурят всеобщ достъп до ваксините срещу ковид, включително „на бедните и най-уязвимите“.

Следвай ме – Вяра / Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles