11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Папа Силвестър I оглавява почти 22 години Светия престол в Рим

На изток го честват на 2 януари, на запад – на 31 декември

Папа Силвестър I е един от епископите, които най-продължително оглавява Светия престол в Рим – 21 години и 11 месеца.

Папа Силвестър I благославя император Константин Велики, стенопис в базиликата „Светите четирима увенчани“в Рим

Началото на неговия понтификат е на 31 януари 314 г., краят на 31 декември 335 година. Предшественик на папа Силвестър I е папа Милтиад, а негов наследник – папа Марк.

Папа Силвестър показва портрета на Свети Петър и Свети Павел на императора (който е бил посетен от тях в сънища)

Епископството му на Римската катедра е от времето преди разделянето на Църквата през 1054 година. Затова го почита не само Католическата, но и Православната Църква. На изток денят му е на 2 януари, а на запад  на 31 декември. Докато у нас житието му се свързва с победени чудовища и разкази за покровителстване и закрила на добитъка, оборите, говедата и овцете, в цивилизована Европа е запазена историята на неговия понтификат и тя е свързана със значими за световната цивилизация личности.

Базиликата “Светите четирима увенчани” (basilique des Quatre-Saints- Couronnés) в Рим, в която има най-много фрески с образа на св. Силвестъп папа Римски I

Накратко, това е папата, който благославя император Константин за похода, с който се утвърждава на престола, той го и напътства в чистотата на християнството.

Най-много изображения на папа Силвестър I, свързани с Константин се съхраняват в базиликата “Светите четирима увенчани” (basilique des Quatre-Saints- Couronnés) в Рим.  

Съществува и едно предание, смятано от едни за истина и оспорвано от други учени.

Папа Силвестър I, нарисуван на старинен документ

Името на папа Силвестър I се свърза дълго време и с т.нар. Константинов дар. Считало се, че той е даден от император Константин I Велики на папа Силвестър I и с него той предал върховната власт над Западната Римска империя, в това число е дал власт на папата и над Италия. По-голямата част от изследователите на този документ са на мнение, че той е по-късен фалшификат.

Илюстрация на заглавна страница: Св. Силвестър папа Римски I благославя император Константин

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles