20.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Папа Франциск заклейми ЕС в опита за подмяна на Коледа

„Това е ход, който никой потиснически режим може да направи”, каза наместникът на Римския престол

Папа Франциск осъди опита на Европейския съюз да замени термина „коледен сезон“ с предполагаемо по-неутралния термин „празничен сезон“, съобщи RT.

„Това е ход, който би могъл да бъде причислен към репресивен режим. През цялата история много, много диктатури са се опитвали да направят това”, заяви наместникът на Римския престол.

Миналата седмица Европейската комисия направи обратен завой по отношение на замяната на термина „Коледа“ с по-неутралния термин „празници“ след бурни реакции на обществеността.

 „Помислете за Наполеон: оттам… помислете за нацистката диктатура, комунистическата… това е модата на разводнения секуларизъм… но това е нещо, което постоянно не работи., каза още папа Франциск. Понтификът предупреди, че ЕС трябва да внимава да не поеме по пътя на идеологическата колонизация, тъй като в противен случай това би довело само до разцепление между членовете, от което би могло да последва  разпадането на целия блок. „Европейският съюз трябва да уважава всяка държава, както е структурирана, разнообразието от държави, а не да се стреми да я стандартизира“, каза той и добави, че ще сезира Брюксел в този конкретен случай.

Резолюцията за промяна на съществуващата формулировка се появи в ръководство за „интегративна комуникация“, което съветва бюрократите от ЕС как да направят своите послания по-разбираеми за малцинствените групи. „Коледа“ беше счетена за неподходяща, защото можеше да предизвика недоволство на последователите на религии, различни от християнството.

След това предложенията, публикувани в края на октомври по указание на еврокомисаря по въпросите на равенството Хелена Дали, бяха отразени от италианския вестник il Giornale в края на ноември.

Новината предизвика възмущение сред по-консерваторите. Държавният секретар на Ватикана, кардинал Пиетро Паролин, дори описа това като опит за „унищожаване на нашите корени, християнското измерение на нашата Европа“.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles