10.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Папа Франциск посещава България и Македония от 5 до 7 май

Ватиканският пресцентър обяви апостолическата визита на папата в България и Македония, която ще протече от 5 до 7 май 2019.

„Папа Франциск ще извърши апостолическа визита в България от 5 до 7 май 2019, където ще посети градовете София и Раковски; а в бившата югославска република Македония на 7 май 2019 г., където ще посети град Скопие“. Това съобщи завеждащият пресцентъра на Ватикан Грег Бърк. В специално обнародваната декларация във връзка с визитата на Светия Отец се казва, че той е приел „поканата на съответните върховни власти на републиките и на Католическата църква“. Програмата му все още не се съобщава, но логото и мотото за апостолските визити в двете страни са публикувани.

За България то изобразява глобус, държан от две ръце. На глобуса ясно е очертан Балканския регион, а през него е опасан българският трикольор. Мотото е призив към житеите на страната да бъдат миротворци и гласи “Pacem in Terris” („Мир на земята“), като надписът е на латински и на български език. Мотото припомня енцикликата на Св. Йоан XXIII, първия апостолически визитатор и папски и делегат в България, наричан още „Българският папа“. У нас той е популярен повече като архиепископ Анджело Джузепе Ронкали.

Логото за визитата на Светия отец в Македония включва карта с цветовете на нейното знаме, върху която е изобразен благославящият папа Франциск. На фона е изобразена индийската традиционна дреха сари, каквато е носила Майка Тереза по време на мисионерската си дейност там. Скопие е родното място на основателката на Мисионерките на Милосърдието, а мотото на визитата е: „Не бой се, малко стадо“ (Лука 12, 32).

Поканата до него беше отправена от президента Румен Радев през 2017 г., а през месец май т.г. тя беше повторена от премиера Бойко Борисов по време на визитата му във Ватикан.

Преди папа Франциск страната ни беше посетена от папа Йоан-Павел II. Той беше в София, Рилския манастир и Пловдив от 23 до 26 май 2002 година.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles