8.2 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Папа Франциск ръкоположи 13 нови кардинали

Папа Франциск ръкоположи днес 13 нови кардинали, включително първи афроамериканец на високия сан, предадоха световните агенции. Церемонията бе силно белязана от пандемията от коронавирус – двама от кардиналите си останаха у дома, останалите се отказаха от обичайните за подобен случай празненства, а базиликата „Свети Петър“ бе на практика празна. Присъстващите кардинали носеха маски по време на службата и бяха настанени в отделни столове, поставени на разстояние един от друг. Папата както обикновено беше без маска, но като цяло поддържаше дистанция от останалите присъстващи. Церемонията, наречена консистория, е седмата в понтификата на Франциск и отново отрази усилията на папата аржентинец да назначава кардинали от места, където такива досега не е имало, или духовници, на чиято служба иска да отдаде почит. За първи път например свои кардинали имат Бруней и Руанда.

Девет от новоназначените кардинали са на възраст под 80 години и могат да участват в конклав за избор на нов папа.

Досегашният архиепископ на Вашингтон, окръг Колумбия, Уилтън Грегъри стана първият кардинал афроамериканец. Преди церемонията той каза, че назначението му е признание за чернокожите католици в САЩ, за наследството на вяра и преданост, което те представляват.

Друго назначение, символично за стремежа към социална справедливост, е това на пенсионирания архиепископ на Чиапас, Мексико, Фелипе Арисменди Ескивел, който защитава правата на коренното население на Мексико и застана начело на усилията Библията и литургийните текстове да бъдат преведени на местните езици.

Папа Франциск посети Чиапас през 2016 г. и отдавна се бори за правата на коренното население.

Новите кардинали и останалите лица, пристигнали в Рим за церемонията, трябваше да останат под карантина 10 дни според изискванията на Ватикана в папския хотел, където ястията им се носеха по стаите.

Контактът им с външния свят се извършваше чрез платформата „Зуум“, а новите червени роби бяха доставени лично от прочутите шивачи на Рим.

Обикновено консисториите са придружени от множество празненства, като многобройните присъстващи с дни участват в приеми, литургии и вечери, посветени на новите кардинали и техните приятели.

Вместо обичайните хиляди гости обаче тази година в „Свети Петър“ бяха допуснати само по 10 гости за всеки кардинал.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles