11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Парената туршия и ползите от нея

Парената туршия е една от най-лесните за изпълнение, най-традиционната, вкусна, но и полезна. Интересното при този тип туршия е, че марината запазва полезните свойства на червените чушки за здравето, а те не са никак малко.

Този зеленчук съдържа витамин В и фолиева киселина. Същевременно червените чушки имат способността да регулират нивата на хомозистеина. Това вещество се синтезира в човешкото тяло и подпомага здравето и дейността на всички клетки. Освен това, червените чушки са богати на зеаксантин и луетин. Тези  полинетруентини имат пряко отношение към забавянето на видоизменението на клетките, което означава, че те възпрепятстват и появата на ракови образувания.

За приготвянето на парена туршия са необходими следните

Продукти: червени чушки изчистени – 6 кг, моркови – 3 кг, оцет – 1 л, вода – 200 мл., олио – 300 мл, сол – на вкус, захар – 500 гр, дафинов лист, черен пипер, бахар – на вкус, ½ пакетче салицилова киселина (необходима е за стерилизацията).

Приготвяне: Приготвя се марината, като завират за кратко водата, оцетът, олиото, солта и захарта, в които са добавени подправките.

Чушките и нарязаните моркови се попарват с нея. След като зеленчуците изстинат, се нареждат в буркани и се налива от изстиналата вече марина. Във всеки буркан се добавят парченце или част от дафиновия лист, който е бил в марината, зрънце черен пипер, бахар.

Разтваря се салициловата киселина и се добавя по една чаена лъжичка във всеки буркан, за да се осъществи стерилизация. Същият ефект се получава и с един аспирин във всеки буркан. При този тип стерилизация в първите 3-4 дни бурканите се обръщат. За традиционната стерилизация е необходимо те да врат в тенджера с вода 30-ина минути.

 

Следвай ме – Гурме

 

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles