12.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Пастицио – гръцката мусака с макарони

От: Пенка Яниоти, Итака – Гърция

Пастицио (παστίτσιο) е гръцко основно ястие, характерно с богатия си вкус на карамфил и канела и плътен слой от сос бешамел, поръсен с кефалотири – гръцко, твърдо, жълто сирене, което успешно може да се замени с пармезан.

Многообразие на продукти,
високо качество
ТУК

Плънката е от кайма и наподобява мусака. Рецептата повече време за приготвянето. По тази причина гръцките домакини го правят обикновено в неделя. Вкусът е изненадващо вкусен, а текстурата кремообразна. Ястието може да се консумира и топло, и студено. Не всички обаче възприемат пастицио с канела и карамфил и ги заменят с други подправки на вкус. То е подходящо както за бира и бяло вино, така и за червено вино. Всичко подходящо за вашата трапеза с най-добро качество можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ. Ето ТУК и ТУК се намират те.

Продукти: дълги макарони – 1 пакет, кайма – 500-700 г, кромид лук – 1 глава, чесън – 2 скилидки, целина – 1 стрък, джоджен, чубрица, черен пипер, сол – на вкус, кашкавал – 150 – 200 грама, домат – 1 брой.

Приготвяне: Макароните се сваряват в подсолена вода и се режат наполовина. Докато се варят, се запържва каймата с накълцаните на ситно лук и чесън, нарязаните моркови, домат и целина, и подправките. Добавя се и малко вода. В тава за печене, намазана с олио, се нарежда ред макарони, слой кайма. Залива се със сос бешамел и настърганото сирене. Чете се на 180 градуса по златист цвят.

Продукти за соса бешамел: 1 л прясно мляко, 100 г масло, 2-3 супени лъжици брашно, половин чаена лъжичка индийско орехче, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне на сос бешамел: В тиган се запържва маслото заедно с брашното. Прибавя се постепенно млякото и подправките, като бърка непрекъснато. Щом сосът се сгъсти, е готов.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles