7.1 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Пататник – родопската вкусотия

Приготвя се както печен, така и пържен на тиган

Пататникът или патетник, както се нарича в някои области, от патато или патето – картофи, е типично родопско ястие.

Високо качесто на изгодни за вас цени в АВАНТИ

Приготвя се от настъргани на едро картофи, лук, сол и предпочитана подправка джоджен. Всичко това се омесва и се пече на бавен огън. Може да се добави месо, сирене или яйце. Някои слагат чубрица и пръжки. Обикновено изброените продукти се печат между две тънки кори от тест те се разточват от домакинята или се ползват такива от магазина.

Подходящо както за закуска, така и за основно ястие

Ястието е идеално за бяло или червено вино, както и за бира. Всичко за вашата трапеза във веригата магазини АВАНТИ. Вижте ТУК.

Настърганите картофи се отцеждат от отделената течност и се смесват с яйцата, лука и сиренето. Получава се тесто, от което се разточват 2 кори. На дъното на тавата се поставя първата, с по-голям диаметър, така че да излиза от съда. Поставя се сместа от продуктите, овкусена с джоджен, покрива се с другата кора и се прихлупват краищата. По оригиналната родопска рецепта се пече върху селската печка и когато се изпече отдолу, се обръща върху дъска и се приплъзва с непечената страна в тавата.

Има и други разпространени варианти на приготвяне. В един от вариантите след настъргване на картофите всички съставки се омесват до получаването на хомогенна маса. След това се пече в дълбок тиган на слаб огън. След двадесет минути се обръща и се захлупва, като продължава да се пече на слаб огън.

Рецепта за папатник на фурна

Пататник на фурна

Продукти: 3 яйца, 2 средно големи глави кромид лук, 200 грама сирене, 100 грама масло, 1 кг. картофи, връзка джоджен, сол, чубрица, брашно и олио.

Приготвяне: В купа се налват 200 мл хладка вода, добавя се 1 кафена лъжичка сол и брашно за седно меко  тесто. От тестото правим две топки, които оставяме да престоят 10 минути. Обелваме картофите и ги настъргваме на едро ренде. В дълбок съд слагаме плънката от настърганите сурови картофи, лука, яйцата, маслото, сиренето, солта и подправките. Разточваме първата кора с дебелина ок. 0,5 см и я разстиламе в тава, намазана с олио. След това върху кората разстиламе равномерно плънката от горните продукти, като лукът и картофите са настъргани, а сиренето натрошено.  азточваме втората кора, която поставяме над плънката. Завиваме краищата на долната кора към горната и слагаме да се пече върху печка на дърва или ако нямате такава в електрическа фурна. Ако печете върху повърхността на печка на дърва след изпичане на долната кора тавата се обръща на специален дървен кръг, така  както обръщаме палачинка и се връща обратно в тавата, за да се изпече от другата страна. Така са правели пататник нашите стари баби. По този начин се получава много хубав загар и вкусна коричка на пататника. Ако не ви се точи тесто, можете да използвате фино тесто за баница от магазина.

Пататник на тиган

Когато пататника е готов се поднася с традиционната шопска салата и чаша домашно червено вино.

Рецепта за пататник на тиган

Продукти: 700г картофи, 2 яйца, 1 глава лук, настъргана, 1 чаена лъжичка сух джоджен, 2 супени лъжици олио, 2 супени лъжици масло, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Картофите се обелват и настъргват на едро. Посоляват се и се оставят да си пуснат сока, след което се изстискват много добре. Смесват се с настъргания лук, яйцата и подправките. По желание може да се добави 1/2 ч.ч натрошено сирене. В голям тиган (диаметър 30см) с незалепващо покритие се сгорещява 1с.л олио и 1с.л масло, и се изсипва сместа.

За да се изпече добре пататникът, не трябва да е много дебел, около 1.5-2см, ако нямате голям тиган, разделете сместа на две. Печете на слаб огън докато се зачерви, след това внимателно обърнете върху плоска чиния или капак, сгорещете останалите 1с.л олио и 1с.л масло и внимателно приплъзнете пататника в тигана, и изпечете до готовност. Аз пека от двете страни по 10 минути, на 2-ра( от 10 ) степен на котлона.

Сервира се с кисело мляко или айрян,или със салата от домати.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles