12.8 C
София
понеделник, септември 16, 2024
spot_img

Патриарх Даниил отслужи водосвет при Бъбрека (СНИМКИ)

Това е едно от Седемте рилски езера и е на 2282 метра надморска височина, Светейшият преодоля отсечка дотам на катър

Патриарх Даниил, който е и Софийски митрополит, отслужи водосвет при 2282 метра надморска висоцина. Това стана при Бъбрека – едно от Седемте рилски езера, където днес в 10.30 часа спряха пилигримите от поклонническия път „Рилският Чудотворец“.

hdr

Той бе посрещнат от кмета на град Сапарева баня Калин Гелев, архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия, ставрофорен иконом Георги Паликарски, свещеникът Добри Добрев и десетки миряни.

Последната отсечка до мястото на събитието дядо Даниил преодоля на катър, с каквито месните хора пренасят тежки товари в планината.

Поклонническият поход от София до Рилския манастир се организира за петнадесети пореден път, като негови организатори са Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Софийската света митрополия, подкрепяни от Столичната община.

Поклонението, посветено на всебългарския покровител св. Иван Рилски, всяка година събира десетки, а по някога и стотици православни християни, които се отправят с молитва и песнопения по пътя на неговите мощи, пренесени от Търновград през София в Рилската света обител през 1469 г.

Пешеходният поход се провежда от 1-ви до 6 август и преминава през планините Витоша, Верила и Рила, като на Преображение Господне участниците се събират на архиерейска света литургия в манастирския храм „Рождество Богородично“.

Началото на похода беше дадено в старинния столичен храм „Св. София“, като патриарх Даниил присъства на литургията и водосвета.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles