12.8 C
София
понеделник, септември 16, 2024
spot_img

Патриарх Даниил поема пеша към Рилския манастир

Светейшият ще се включи в  поклоннически път от София до обителта, по пътя ще отслужи молебен

Патриарх Даниил, който е и Софийски митрополит, ще тръгне пеша към Рилския манастир. Той ще се включи в 15-то поредно издание на  патриарх Даниил за 15-а поредна година ще се проведе поклонническият път „Рилският Чудотворец“ от град София до обителта, съобщиха от Софийската митрополия. Тя и Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ са организатори за събитието. То се осъществява и с подкрепата на Столичнтаа община.

Новият патриарх е известен не само с аскезата и духовността си, но и с увлечението си по туризма. Неведнъж граждани са споделяли изумлението си, че са го виждали на връх Мальовица, Мидржур и други още, докато той беше Видински митрополит.

Поклонението, посветено на всебългарския покровител св. Йоан Рилски, всяка година събира десетки, а по някога и стотици православни християни, които се отправят с молитва и песнопения по пътя на неговите мощи, пренесени от Търновград през София в Рилската света обител през 1469 г. Пешеходният поход се провежда от 1-ви до 6-и август и преминава през планините Витоша, Верила и Рила, като на Преображение Господне участниците се събират на архиерейска св. Литургия в манастирския храм „Рождество Богородично“.

Началото на похода и тази година ще бъде дадено в старинния столичен храм „Св. София“, където на 1-ви август (четвъртък) от 9.00 ч. ще се проведе Света Литургия и водосвет, предстоявани от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил. Първойерархът на Българската православна църква за първи път ще участва в поклонническия път, като ще отслужи водоосвещението и на 5-и август (понеделник) от 10.30 ч. при едно от Седемте рилски езера – „Бъбрека“.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles