12.8 C
София
понеделник, септември 16, 2024
spot_img

Патриарх Даниил с ярка позиция за УПЦ

В разговор с американския посланик той изтъкна, че каноничната църква в Украйна начело с митрополит Онуфрий е притеснявана от властите

Българският патриарх Даниил излезе с ясна и безкомпромисна позиция в защита на Украинската православна църква, на която начело стои митрополит Онуфрий и е под омофора на Московската патриаршия. Това стана по време на срещата му с американския посланик в България Кенет Мертен, която се състоя във вторник, на 20 август. По-рано в същия ден тя беше забранена със закон от Върховната Рада (виж ТУК).

„В разговора с американския посланик патриарх Даниил обърна специално внимание на състоянието на религиозната свобода и правото на вероизповед в различните региони на света. Той изтъкна, че по отношение на каноничната Украинска православна църква, начело с Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, се налагат различни ограничения: ограничаване на религиозната свобода, ограничаване на свободата на богослужение, насилствено отнемане на църковната собственост и насърчаване на езика на омразата“, съобщиха от Синодалната палата.

Патриарх Даниил е подчертал, че УПЦ, с която всички поместни православни църкви се намират в евхаристийно общение, е подложена на сериозни фактически и юридически ограничения в своята пастирска дейност като резултат от дискриминационната политика на определени фактори в Украйна.

Той е изразил и своята увереност, че демократичните сили по света, които следят религиозните процеси, ще вземат предвид тези обезпокояващи тенденции в Украйна и ще съдействат за гарантиране на религиозната свобода, правото на богослужение и неприкосновеност на собствеността на Украинската православна църква.

Патриарх Даниил е припомнил, че в европейската история от Реформацията до днес религиозният мир винаги е бил предпоставка за политическия и социален мир.

Освен патриарх Даниил засега е известно, че в защита на Украинската православна църква, която е под юрисдикцията на Московската патриаршия, са се обявили Антиохийският патриарх Йоан и Грузинският патриарх Илия.

Ден по-рано, на 19 август, синодът на БПЦ публикува на сайта си писмо на патриарх Даниил до митрополит Онуфрий, предводителя на УПЦ  по повод 10-ата годишнина от „тържественото му въдворяване за митрополит Киевски и на цяла Украйна“. Подобно писмо бе изпратено и от Антиохийският патриарх Йоан и Грузинският патриарх Илия. В текста на трите писма под една или друга форма се казва, че митрополит Онуфрий е каноничният предстоятел на Православната църква в Украйна.

„Вие устояхте и продължавате, с Божията помощ, да устоявате на всички опити за създаване на разединение, опазвайки единството, целостта и каноничността на Украинската православна църква“, се казва в документа от българския патриарх.

В Украйна от години има църковен разкол заради влиянието на Русия. Начело на проруската фракция – или УПЦ, е киевският митрополит Онуфрий, като той е подчинен на руския патриарх Кирил. Православната църква на Украйна (ПЦУ) е тази, която отдавна се бори на независимост от Москва, а Вселенският патриарх Вартоломей призна автокефалията ѝ през 2019 г. Тя е начело с Епифаний. За да бъде призната за независима обаче, тя трябва да бъде призната от всички останали православни църкви, което до този момент не е станало. Светият синод до момента не е излизал с решение за поисканата независимост на Православната църква на Украйна от Московската патриаршия.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles