5.8 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Патриарх Неофит: Светлият празник отново ни събира

 „Светлият празник на нашата просвета и култура и на славянската писменост отново ни събира, за да изразим вечна благодарност и признателност към Светите братя Кирил и Методий, които в съдбовни за народа ни дни и години изнамериха азбука и положиха началото на писменост, пребъдваща и до днес, и определяща духовния и културен облик на православна България“.  Това каза днес  Негово Светейшество патрарх Неофит след отслужения молебен по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

„Свеждаме глави пред светлите им образи, като отдаваме синовна почит към тях и тяхното духовно-просветно и църковно-строително дело, което пребъдва и сега, радвайки се на Божията благодатна помощ и на вековна приемственост, която продължава и днес, в плодовете от благословения труд на всички неуморни дейци на българската и славянска писменост и култура, отбеляза българският патриарх в словото си за Светите братя Кирил и Методий. – За всички тях, за всички учащи и учащи се, Църквата ни се моли днес, изпросвайки от Всеподателя мирни и благословени бъднини за скъпото ни Отечество, преуспяване на православния ни народ в евангелските добродетели и в пътя на Божията истина, духовен и културен възход, вкоренен в здравата основа, положена в средата на деветото столетие от равноапостолните братя Константин-Кирил Философ и Методий Славянобългарски, и градена през вековете от хилядите знайни и незнайни техни ученици и следовници.

В тази приемственост и в постоянното надграждане над стореното от всички тях, Църквата ни винаги е виждала единствения сигурен залог за напредъка и благопреуспяването ни като християнски народ, като общество и като радваща се на Божията закрила държава“, заяви патриарх Неофит.

„Да бъде благословено и да пребъде делото на българската и славянска православна духовност и култура. Честит празник!“, отправи благослов Негово светейшество.

Преди това, сутрнта, в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ беше отслужена литургия от Мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод на БПЦ, и от Белоградчишкия епископ Поликарп.

Снимка: БГНЕС и Дарик

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles