20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Патриярхът на гости при царя, дари му архиерейски жезъл

С исторически архиерейски жезъл, изработен от сандалово дърво с инкрустиран седеф, удостои Негово Светейшество патриарх Неофит дворцовия параклис в резиденция Врана. Симеон Сакскобургготски прие този дар и го постави до архиерейския трон в параклиса.
Посещението на патриарх Неофит беше по случай новата година. Западно- и средноевропейският митрополит Антоний отслужи света литургия в съслужение с отец Николай Георгиев и отец Александър Величков. Молитвено участие взе пловдивски митрополит Николай – кавалер на Великия кръст на Царския орден “Свети Александър” за заслугите му по възстановяване на параклиса. Това е първото посещение на Негово Светейшество в параклиса на резиденцията.

Православният параклис на двореца “Врана” е бил построен и осветен през 1914 г. от митрополит Партений и в присъствието на цар Фердинанд, царица Елеонора, князете Борис и Кирил и княгините Евдокия и Надежда. Богослуженията в него се извършвали всеки неделен и празничен ден, в който царското семейство се е намирало в двореца.
През 1946 г. комунистическата власт решава да разруши параклиса, но разрешава на екзарх Стефан да изпраща църковна комисия, която да опише и прибере църковната утвар и иконите. Така е спасена и олтарната икона на свети цар Борис, поднесена от името на цялото българско православно духовенство при миропомазването на княз Борис през 1896 г. Реликвата бе върната на 14 юни 2017 г., когато по повод 80-ата годишнина на Симеон Сакскобургготски патриарх Неофит и синодалните митрополити отслужиха благодарствен молебен.

Дворцовият параклис „Свети Цар Борис Покръстител и Свети Йоан Рилски“ във Врана бе осветен на 12 септември миналата година от белоградчишки епископ Поликарп, викарий на патриарх Неофит. На освещаването присъстваха Симеон Сакскобургготски, княгиня Калина, съпругът й Китин Муньос и синът им Симеон-Хасан, както и Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles