10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Пациент с мозъчен тумор над 1 кг спасен след операция цял ден (ОБНОВЕНО)

Снимки: УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София

Осем часа е продължила уникалната операция, която даде шанс за живот на 41-годишния Божидар с мозъчен тумор с тегло над 1 килограм. Това разказа днес екипът на Университетската болница за активно лечение (УМБАЛ) „Св. Иван Рилски“, който стои зад медицинското чудо: д-р Емануил Найденов – неврохирург, доц. Станимир Сираков – неврорентгенолог, д-р Марин Пенков – неврорентгенолог и д-р Любомир Падарски – анестезиолог.

Туморът

За уникалната операция „Следвай ме“ съобщи преди броени дни – вижте ТУК.

Божидар от години страдал от главоболие, на което първоначално не обръщал внимание. Преди две години главоболието му станало непоносимо. Появила се отпадналост, зрението му драстично намаляло,а главата му видимо се деформирала. Въпреки красноречивите симптоми, диагнозата не е поставена веднага. А когато това става, лекарите, с които се консултира у нас и в чужбина, са категорични: болестта е в твърде напреднал стадий и рисковете от хирургичното лечение са огромни. Ако не бъде опериран обаче, пациентът ще загине до края на годината. Ситуацията изглежда безнадеждна, но Божидар е твърдо решен да не се предава.

Пациентът преди операцията

„Железният човек“, както го нарича синът му, е преминал много изпитания през живота си (и той, и съпругата му са инвалиди), постигнал е всичко с много труд и упорство. Винаги е бил за пример на своето дете, което тази година навърши седем години и тръгна на училище. Точно заради него трябва да живее!

Специалистите в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ единствени приемат голямото предизвикателство. Рисковете пациентът да загине по време на лечението са огромни.

„От самото начало бях наясно, че толкова сложна интервенция не е по силите на един човек“, обяснява неврохирургът д-р Емануил Найденов. Затова в болницата е свикан мултидисциплинарен екип, който дълго обсъжда случая. Подобни казуси, с толкова голям тумор и с изключително сложна локализация, има само няколко в света. Очевидно е, че не могат да се осланят на натрупаната практика, ще трябва да заложат на медицинската си интуиция. Избират нов подход, като се надяват това значително да ограничи кръвозагубата. Първоначално извършват селективно запушване на голяма част от хранещите съдове на тумора, под високотехнологичен рентгенов и термографски контрол.

„Основното предизвикателство беше големината на тумора и неговата анатомична форма. Ако се маха целият тумор, кръвозагубата би била несъвместима с живота. Затова направихме емболизация на лезията, с която запушихме повечето съдове, които я захранват с кръв“, обясни доц. Сираков, който е извършил първата част от интервенцията.


Няколко дни след емболизацията лекарите пристъпват към самото отстраняване на лезията. По време на продължилата цял ден операция, пациентът губи два литра кръв, на няколко пъти е между живота и смъртта. Той е на ръба на хиповолемичен шок (животозастрашаващо състояние в следствие на голямата кръвозагуба), успешно овладян от анестезиологичния екип.

Д-р Емануил Найденов

Ранният следоперативен период е тежък, но Железният човек не се предава! Вече се храни сам. В момента провежда активна рехабилитация, започва да сяда и да се изправя до леглото. Най-страшното вече е минало и лекарите са оптимисти, че до седмица-две Божидар ще бъде изписан от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. След това ще бъде наблюдаван в продължение поне на година.

„Случаят на Божидар поражда някои тревожни въпроси. Как е възможно това да се допусне в България, която е една европейска страна, член на ЕС. Явно е, че в системата има големи пропуски“, коментира д-р Найденов. Според доц. Васил Каракостов, началник на Клиниката по неврохирургия, за да добие тези размери, туморът се е развивал поне 10 години и е странно как не е бил дигностициран досега. Той призна, че в Клиниката тепърва ще умуват как да възстановят разходите си от сложната интервенция, тъй като случаят е казуистика и няма как да бъде обхванат от стандартните пътеки по Здравна каса.

Екипът, който е извършил операцията

„Въпреки че всяко нещо струва пари, за нас винаги на първо място е да помогнем на пациента и след това всичко останало“, коментира началникът на Клиниката.
Д-р Найденов, главният герой в историята на Божидар, апелира към всички, които имат възможност, да помогнат на семейството на мъжа, който независимо от успеха на операцията, още дълго време ще бъде „извън строя“. „Железният човек заслужава нашата подкрепа. Въпреки че е инвалид, той нито за секунда не е спирал да работи и да се грижи за прехраната на семейството си“, споделя неврохирургът.

А това е дарителската сметка на Божидар:
Дарителска банкова сметка в ООБ: Божидар Етрополски
BG16 UBBS 8448 4010 5014 13BIC / SWIFT: UBBSBGSF

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles