5.8 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Песнопения на арамейски език в „Св. Александър Невски” (ВИДЕО)

Те ще са по време на литургията тази неделя в изпълнение на архимандрит Серафим Бит-Хариби от Грузинската православна църква

Песнопения на арамейски език ще звучат в храма „Св. Александър Невски” по време на литургията тази неделя, 29 май, съобщиха от синода. Това е езика, на който е говорил Иисус Христос и е запазен само сред населението на каменния град Петра. Изпълнението ще бъде на православния архимандрит Серафим Бит-Хариби от Грузинската православна църква. На посещение в България ще бъде и Гурийският митрополит Андрей.

В събота, 28 май, архимандрит Серафим ще изнесе концерт от песнопения в Бачковския манастир.

Кой е Серафим Бит-Хариби ?

Архим. Серафим е роден през 1978 година. Баща му е грузински асириец, а майка му е грузинка. Асирийците са малък по численост народ в Грузия. Според преброяването на населението през 2002 година, те са 3299 души, или 0.075 % от населението на страната. Преди да поеме по пътя на монашеството Ихтияр Битбунов, каквото е мирското му име, е бил активен спортист с трети дан в таекуондо и карате. Четирикратен шампион е на Грузия по борба източен стил. Жени се и има три деца, ръководи спортна школа в Киев. На 14 март 2006 г. се замонашва в Украйна, а по-късно приема велика схима.

Защо служи на арамейски?

През 2008 г. започва да служи в Стара Канда, област Мцхети-Мтианети близо до Тбилиси, където е ръкоположен за дякон през 2010 година.

В района на това населено място сред 4000-те енориаши живеят 2000 негови сънародници, наследници на бежанци от геноцида над асирийците от началото на ХХ век. За тях, с благословията на грузинския патриарх Илия II, Серафим Бит-Хариби, започва да служи на асирийски и староарамейски език, като сам съчинява полифонични песнопения и псалми на древните езици в съвременна мелодика. През 2015 г. получава сан схиархимандрит на новоиздигнатия манастир „Тринайсет Свети Сирийски отци“.

През 2016 придобива световна известност с изпълнението си в патриаршеската църква Светицсховели в Мцхета пред Илия II и папа Франциск. Едно от неговите послания е свързано с новия геноцид над християните в Близкия Изток.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles