10.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Пет дни самба и пера на карнавала в Рио де Жанейро (ВИДЕО – 2 бр.)

Здравните власти раздават безплатно 106 млн. презерватива

Пет дни танци и пера на карнавала в Рио де Жанейро радват туристите и пълнят джобовете на местните жители. Той беше открит с дефилетата на школите по самба „Империу серану“ на 22 февруари.

Най-големият спектакъл в света се организира на Самбадрома, където над 72 000 зрители наблюдават минаването на богато декорираните платформи на отделните школи по самба, поясниха организаторите, поясняват Асошиейтед прес, Франс прес и БТА.

След това първо дефиле, посветено на Китай, бе отдадена почит на Франция с изпълнение на школата по самба „Сао Клементе“. Нейното дефиле ни върна назад към творческа мисия в Рио де Жанейро през 1816 г. посредством художници, като Жан-Батист Дебре, чиито емблематични творби изобразяват природата и ежедневието по онова време в Бразилия. Някои платформи възпроизвеждаха известни картини, които сякаш оживяха с помощта на танцьори. Школата по самба „Вила Изабел“ пък заложи на футуристични декори посредством платформи с LED осветление и визуални ефекти, за които се е погрижил творческият й директор Пауло Барош

Изпълненията на карнавала в Рио де Жанейро са с много пера и пайети, но са съпроводени също с политически послания за разобличаване на корупцията, насилието и бедността в Бразилия,

Карнавалът в Рио де Жанейро е организиран най-напред през 1723 г. като празненство на радостта и плодородието преди Великия пост. Традиционно той започва да се прави от XIX век.

Кметството на бразилската столица очаква тази година проявата да привлече 1,5 милиона туристи от страната и целия свят, което е с 400 000 повече от миналата година. Представящите се тринадесет школи по самба пък, наброяват общо близо 4000 души. В петте дни те ще дефилират пред над 70 000 зрители на самбадрома, кой е с дължина 720 метра и ще бъдат оценени от жури, включващо 54-ма съдии.

Икономисти изчисляват, че туристическият поток ще позволи да се инвестират 3,5 милиарда реала (около 875 000 евро) в икономиката на града.

Междувременно здравните власти уведомиха, че по времето на карнавала ще бъдат раздадени безплатно 106 милиона презерватива в цялата страна.

Следвай ме – Шоу

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles