22.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Печени чеснови броколи и полезните свойства

Въпреки огромната полза от броколите, повечето хора не биха ги определили като любима храна. Лош спомен от детството може би. Но този кръстоцветен зеленчук може да бъде много полезен, ако желаете да укрепите имунната си система през студените месеци.

В броколите се съдържат много витамини като А, Е, С, витамини от група В, редица минерали, сред които калций, калий, желязо, фосфор, магнезий, манган, мед, йод бор, хром. Също така съдържат и белтъчини – повече от всеки друг вид зеле.

Броколите са и богати на аминокиселини, които поддържат работата на целия организъм.

Благодарение на богатството и голямото количество активни вещества, броколито се полезени за хора със заболявания на сърцето и нервната система. Може да се отнесе и към най-добрите антисклеротични средства, затова хората с такива проблеми трябва ежедневно да го включват в менюто си.

Сравнително скоро учени установяват, че благодарение на веществото сулфорафан, което се съдържа в броколите, бактериите, предизвикващи язви на стомаха, се унищожават, дори да са устойчиви на действието на антибиотици. Сулфорафанът възпрепятства и развитието на рак на гърдата, простатата, кожата, стомаха. В стъблата на младите броколи количеството на веществото е 10 пъти по-голямо, отколкото в кочана.

Броколите са добър източник на витамин K, но това може да попречи на някои хора, които приемат лекарства за разреждане на кръвта. Те не трябва да увеличават рязко приема на храни, богати на витамин K, като броколите.

Може да опитате начина по който аз приготвям броколите.

Продукти:

500 г броколи на розички

2 супени лъжици зехтин

½ чаена лъжица сол

½ чаена лъжица черен пипер

3 скилидки чесън, пресован

По желание за поръсване:

Пармезан

Сухо чили на люспи

Сусамови семена

Приготвяне:

Загрейте фурната на 220 градуса. Нарежете чесъна на много ситно или го пресовайте. Покрийте тава за печене с 1 супена лъжица зехтин и я размажете. Може да използвате и хартия за печене. Разпръснете накъсаните на розички броколи по дъното на съда за печене. Поръсете с останалите 2 лъжици зехтин. Поръсете със сол, пипер и пресования чесън. Разбъркайте добре с ръце, за да полепнат подправките навсякъде. Печете за 15 минути в загрятата фурна.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles