12.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Пиде – “пицата“ на турската кухня

Италия не е единствената страна в Европа, която приготвя пици. От незапомнени времена източните народи, а близо до нас, в съседна Турция, се приготят тестени ястия, запечени с месно-сиренов и зеленчуков пласт.

Отлично качество и на изгодни за Вас цени в магазините АВАНТИ.

Те се наричат пиде и много наподобява прословутото калцоне. „Следвай ме“ ви предлага две рецепти, за които рискът да не се получат е равен на нула.

Пиде с кайма

Продукти за тестото: 2 яйца на стайна температура, 1/3 чаена чаша олио, 2 супени лъжици (с голям връх) кисело мляко на стайна температура, 1/2 чаена чаша топла вода, 10 – 15 грама суха мая, 2 чаени лъжички захар, брашно (колкото поеме) за тесто като за пица, сол.

Продукти за плънка с месо: 500 грама кайма, 2 средни глави лук, 3 зелени чушки, 1 червена чушка, люта чушка на вкус, 3 скилидки чесън, 1 супена лъжица доматено пюре, 2 средно големи домати, сол, червен и черен пипер на вкус, 1 яйце (за намазване), олио, масло, магданоз, кашкавал, моцарела или друго подходящо сирене (настъргано) за поръсване.

Приготвяне: Яйцата се рабиват в купа. Към тях се прибавят, като бъркането продължава, олиото, киселото мляко, топлата вода, маята, захарта и солта на вкус. Разбива се. Постепенно се прибавя брашното, като бъркането продължава. Замесва се меко тесто. Оставя се в купата.

За плънката се нарязва лукът и се изпържва до прозрачност в тиган със загрято олио, добавя се и парченце масло. Изсипва се каймата. Докато тя се пържи, се нарязват чушките на кръгчета. Слагат се при полуготовата кайма и се разбъркват. Прибавя се нарязаният чесън, доматеното пюре, солта, пиперът, подправките на вкус и се разбърква добре. Доматите се обелват и нарязват на ситно, добавят се в каймата. Сместа се задушава за кратко, накрая се прибавя нарязаният магданоз. Разбърква се. Плънката е готова.

Тестото се разделя на 8 части. Всяка от тях се разточва, придава му се овална форма. Поставя се в намаслена тава или застлана с хартия за печене. Слага се около 1,5 супена лъжица от плънката, като се разпределя по дължина. Крайчетата се завиват навътре, прищипва се отстрани, за да се получи нещо като лодка. Поръсва се с кашкавал, могат да се намажат и с разбито яйце. Пече се на загрята до 250 градуса фурна до зачервяване.

Пиде със сирене и яйца

Тестото се приготвя по същия начин. За плънката са необходими 200 г сирене, 100 г краве масло, 1 жълтък, 2-3 супени лъжици прясно мляко, 1/2 връзка магданоз.

Във всяка тестена лодка се слага от сиренето и по 1-2 малки парченца масло. Намазват се обилно с жълтък е се поръсват с нарязан на ситно магданоз. Пече се на фурна, загрята на 100 градуса. Още докато пидетата са горещи се поръсват с разтопено масло или зехтин.

Специалитетът пиде е подходящ както за закуска, така и за мезе. С него идеално подхожда бира, бяло или червено вино. Въобще, напитката е според вкуса. Богат асортимент за трапезата предлагат магазините АВАНТИ. Вижте ТУК къде в София и страната можете да пазарувате от тях.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles