12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Пием двойно повече антибиотици, отколкото в ЕС

В България се изписват и пият двойно повече широкоспектърни антибиотици, отколкото средното количество в Европейския съюз. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев – национален консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и онагледи с карта (виж илюстрацията-с червено е свръхупотребата). По думите му тази практика е, за да се потушат вътрешноболничните инфекции. Резултатът от прекомерната им употреба е устойчивостта на редица болестотворни микроорганизми към тях.

Проф. Тодор Кантарджиев

По думите му загубите от лекарствена резистентност към антибиотичните средства, сред които медицински, социални, смъртност, заболяване, трудозагуби, пари за лечение и загубите само за антибиотичната устойчивост са по-големи от загубите за трите най-важни заболявания – туберкулозата, спинът и грипът.

У нас се наблюдава свръхупотреба на цефоспорините от трета генерация, уточни д-р Иван Иванов. Повечето лекари не изследват пациента за точния медикамент от този тип, за да не губят време за лечение и веднага изписват най-силния препарат, поясни той.

Д-р Иванов посочи, че в България вътрешноболничните инфекции почти не се докладват, за да не бъдат налагани глоби и административни наказания.

По тази причина годишно се съобщава за едва 0,4 – 0,8 процента при положение, че в развитата и перфектна система в Германия те са 14 на сто, коментира проф. Тодор Кантарджиев. Той посочи, че в България няма точна статистика за тях. За случаите се съди едва от двадесетина болници, които подават информация в НЦЗПБ. Оказва се, че нашата страна е единствената в Европейския съюз без Национална програма за резистентност на антибиотиците.

Д-р Георги Георгиев

Световна тенденция е все повече микроорганизми да стават резистентни към антибиотиците точно заради прекомерната им употреба. По тази причина интересът на фармацавтичните компании да разработват нови молекули е твърде слаб. От 50 подадени заявления за одобрение в последните няколко години в Европа само 2 са за нови, останалите са за модифициране на стари молекули.

Проф. Кантарджиев посъветва хората да ползват тези силни лекарства само срещу микроба, групата микроби, които причиняват дадената инфекция или са най-вероятните причинители на дадената инфекция. Той отчете, че те най-много се пият през есента – сезона на рино, пара и аденовирусите.

Платформа за дистанционно обучение на лекари от всички специалности е разработил Националния център по заразни и паразитни болести. Тя е за новостите и за правилното прилагане на антибиотичните средства. Единственото изискване за включване в курса е входящ тест. Завършилите успешно ще получават сертификат. Идеята на ръководството на центъра е той да носи и акредитационни точки на медиците, а впоследствие да прерастне в следдипломна квалификация.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles