11.2 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Пикът на COVID-19 по Великден (ОБЗОР)

8 излекувани, изписват един в петък. Заразените са 264

Пикът на коронавируса ще бъде около Великден, прогнозира ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Оперативния кризисен щаб по БТВ. За момента има нужните специалисти в щаба, но има и възможност да привличаме каквито хора са необходими, ако е необходимо, допълни той.

Бързите тестове не са подходящи и достоверни за началото на пандемията с коронавируса у нас. „Смисъла на бързите тестове е търговски, той е бизнес – смисъл, не е медицински. Тези бързи тестове са чудесни, да се направят на края на епидемията, за да се извадят заключения кой е изградил антитела“, категоричен беше проф. Мутафчийски. Страната ни е в началото на епидемията и единствения сигурен начин за доказване на епидемията е PCR теста, допълни шефа на ВМА. В Испания е похарчен половин милиард за тестове и те са се оказали негодни, само защото някой е надделял в идеите си, „ Мнението на Медицинския щаб у нас – няма да надделее“ подчерта ген. Мутафчийски.

За момента никой нуждаещ се не е оставен без хининов препарат, тъй като за момента той е утвърден за лечение на covid 19. „В момента се снабдяваме с още от лекарството“. Хората заразени с коронавирус у нас и са в тежко състояние се лекуват с този хининов препарат и азотомицин – антибиотик, разясни проф.Мутафчийски. Трябва да се има предвид, че той е опасен за хора с чернодробна и бъбречна недостатъчност.Тази схема на лечение е утвърдена и в Италия и в САЩ.

21 са потвърдените случаи на коронавирус днес, на 26 март, и заразените у нас стават общо 264. Изписаните след две отрицателни проби пък са вече 8, като се очаква в петък да  бъде изписан и деветият оздравял. Това съобщи още председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

С днешните положителни проби има на картата на коронавируса има два нови града. По един заразен от коронавирус има в Кърджали и Хасково. В столицата новите случаи са 14, в Смолян – 2, в Плевен, Велико Търново и Варна – по един. Председателят на щаба уточни, че все още част от пробите се обработват, затова до утре сутрин може да има промяна в бройката на хоспитализираните или установените положителни случаи.

В София болниците, в които се лекуват пациенти с коронавирус, са се увеличили. „Във ВМА има нови случаи, в Пета градска има 5, в „Пирогов” има още един интубиран пациент, в „Света Анна” има два случая, в единия от които мъжът е интубиран. В Инфекциозна болница, която досега нямаше положителен случай с коронавирус, сега има мъж на 33 г., уточни ген. Мутафчийски. Освен двамата интубирани, останалите нови случаи не са в тежко състояние, но също са приети в клиника. Четири от отделенията на Пета градска пък са под карантина и това на практика блокира работата на болницата.

Двама военнослужещи също са с положителни проби. На старши-лейтанант и офицер, който го придружава, е извършена авиомедицинска евакуация от Косово. „Те са без клинични оплаквания, но с положителна проба. Ще бъдат настанени във ВМА”, обясни ген. Мутафчийски. Един военно служещ в Румъния също е дал положителна проба и е настанен в инфекциозна болница в Букурещ.

14-дневната карантина на първите българи, завърнали се от чужбина, изтича скоро. „Щом не са развили заболяване досега, те би трябвало да се чувстват свободни”,обясни председателят на щаба и уточни, че не е необходимо да се обаждат до РЗИ или личен лекар.

Междувременно от Александровска болница  съобщиха, че една от излекуваните пациенти се е лекувала там. Жена е на 67 години и е от София. Тя е била изписана днес в стабилно общо състояние с  изпълнени всички критерии за дехоспитализация, след две последователни отрицателни проби за коронавируса COVID-19.

Продължава грижата в лечебното заведение за още двама  други пациенти.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles