12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

„Пинокио“ повлича крак в програмата „Детско лято“ на Бургаската опера

„Пинокио“ повлича крак в програмата „Детско лято“ на Бургаската опера.

В рамките  музикални празници „Емил Чакъров“, осъществявани с партньорството на община Бургас, това лято Държавна опера – Бургас не е забравила и своите най-малки зрители. В програмата „Детско лято“ са включени три обичани от децата заглавия, които ще донесат настроение, усмивки и щипка поука за тях, съобщиха от музикалната институция. Първото от заглавията за деца е музикалният спектакъл в стил „Дисни“ „Пинокио“ от Александър Йосифов, по мотиви от приказката „Приключенията на Пинокио“ от Карло Колоди. Тойще е на 20 юли, понеделник, от 20.00 часа, на сцената на Летен театър – Бургас.

Режисурата, сценография, костюмите и пластиката на великолепния спектакъл са на Денис Иванов. Диригент-постановчик е Цанислав Петков. Помощник-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов. В ролите децата и техните родители или придружители ще видят: Бранимир Недков – Пинокио., Петър Тихолов – Джепето /Татко Карло/, Малвина – Стефка Христозова, Лисана – Лина Пеева, Котаран – Мирослав Димитров, Чичо Монти – Диман Панчев, Арлекин – Милен Динолов, Пулчинела – Весела Апостолова, Карабинера – Иван Грозев, Барман – Александър Перперлиев, Съдия и Доктор – Веселин Спасов.

Операта за деца „Пинокио“ на композитора Александър Йосифов е поставена за първи път на сцената на Държавна опера – Бургас на 24 февруари 2018 г.

Младият режисьор, сценограф, художник на костюмите и грима в „Пинокио“– Денис Иванов е завършил специалностите „Класическо пеене“ и „Музикално-сценична режисура“ в НМА „Панчо Владигеров“, в момента завършва „Сценография за музикален театър“ в Националната художествена академия. Надареният с многостранен талант млад творец се стреми да избягва „дразнещите шаблони“ в детските спектакли. За себе си казва, че е от поколението, израснало с изкуството на Уолт Дисни, което е повлияло и на работата му. От приказните анимации той заема красотата и фантазията. „Това е начинът, по който трябва да се гледа на детския спектакъл като жанр.“, казва той. Според него, най-трудно е да се прави постановка за деца, защото тази публика е най-откровена, най-чувствителна към фалш, към хубаво и лошо.

„От десетилетия децата на Бургас не влизат в залата на операта и са възприели оперното изкуство като твърде елитарно, дори скучно. Целта ни е да покажем на най-малките, че това е нещо интересно. Искаме те да припознаят това изкуство, да знаят, че в залата, няма да се чувстват некомфортно, че това ще им донесе настроение и емоции“, казва за проекта директорът на Бургаската опера Александър Текелиев.

Оркестровият съпровод на „Пинокио“ се изпълнява под диригентската палка на младия диригент Цанислав Петков, а в спектакъла участва и артистичният състав на балета към Държавна опера – Бургас.

Постановката е красив калейдоскоп от обичан приказен сюжет, герои, които са придобили измерения на реликви – за деца и за пораснали такива, емоционалност, драматизъм, трогателни развръзки и, разбира се, вездесъщата поука от приказките, която ни припомня, че за колкото и мъдри да се смятаме, не можем да избягаме от нещата, които са ни учили, още докато сме били деца – да бъдем чистосърдечни, творящи добри дела, всеотдайни в отношенията си и да съхраняваме в най-щателно пазеното кътче на сърцето си надеждата за Синята фея, която сбъдва желания…

Другите две заглавия в програмата „Детско лято“ са: „Макс и Мориц“ по музика на Александър Йосифов, режисьор – Александър Текелиев – на 4 август, от 20.00 часа, на сцената на Летен театър – Бургас, и „Четиримата близнаци“, музикална комедия от Георги Костов, режисура – Александър Текелиев, на 17 август, от 19.30 часа, също в Летния театър.

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles