11.2 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Пита слънце – подходящият хляб за Прошка

От: Наташа Илиева, Благоевград

Фото: Авторът

Прошка, както още българите наричат Сирни Заговезни, тази година се пада на 1 март.  Това е денят преди началото на Великата Четиридесетница – Велиденският пост.

Магазини за всеки вкус, еднакво за всички е качеството – отлично! Вижте повече за тях ТУК

След него християните, изповядващи православието преминават на храна от растителен произход за 40 дни, колкото е постил Иисус Христос в пустинята преди да излезе на обществена проповед. За тези, които не могат да спазят хранителната страна на поста поради болест, бременност свещениците разрешават облегчен пост или въобще да не се пости. Това се отнася и за възрастните и болни хора, както и за децата.  Християнинът, обикновено, решава лично този въпрос след разговор със своя изповеник. Освен това, важно  да се знае, че ограничаването на продуктите от животински произод е само спомагателен елемент на говеенето (народното наименование на поста). Същността му е усърдната молитвеност, покайно настроение за прегрешенията, твърда решителност за недопускането им занапред и добротворчеството, а растителният хранителен режим е само спомагателната му страна.

На Прошка, според народните обичаи, с погача, баница или друго собственоръчно изделие се ходи на гости на родителите, на кумовете, на кръстниците и им се иска извинение за нанесените волно или неволно обиди.  Като подарък можете да добавите бутилка хубаво червено вино, коняк, българска ракия или друга напитка, според вкуса на домакините, на които отивате на гости. Стоки с отлично качество на изгодни цени ви предлага веригата магазини  АВАНТИ. Вижте  ТУК и ТУК  къде се намират те.

„Следвай ме” ви предлага два варианта на пита – слънце.

Първи вариант – със сусам

Продукти:  мая – 1 пакетче, суха, брашно – 500 г,  кисело мляко – 3 с.л.,   мляко – 300 мл, яйца – 1 бр., сол – 1 ч.л., олио – 2 с.л.,  сирене – около 70 – 100 г, сусам – за поръсване,  масло – за намазване

Приготвяне:

Продуктите трябва да са на стайна температура.  Извадете ги от хладилника поне два часа пред да започнете месенето. Млякото се затопля. Брашното се пресява. В него сеп рави

кладенче и в него се добавят  всички продукти. Докато се меси, се сипва млякото на тънка струйка. Готовото тесто трябва да е еластично, меко, нелепнещо. Оставясе да втаса за 40 минути, завито и на топло, докато удвои обема си. Разделя се на 9 топки – 4 малки, 4 големи и 1 най-голяма за среда на нашето слънце.

Започнете с разточването на 4 по-големи. Като разточвате, намазвате с масло или олио, поръсвате със сирене и всяка следваща поставяте върху първата. Последното не намазвате и не поръсвате със сирене.

Разрежете го на 8 триъгълничета, като внимавате да не достига до краищата. И ги обръщате от средата към края. По същия начин се процедира и с по-малките и накрая се поставя най-голямата по средата.

 Оставя се на втасва, да си „почине” отново за 15 минути. Питата се намазва с масло и се поръсва със сусам. Пече се на предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на оловин час.  

Втори вариант – със сирене

Продукти: 1 кг брашно, 3 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 1/2 кубче прясна мая, 1/2 ч.л. сода за хляб,  2 щипки сол, 1 щипка захар,  олио за разточване, 300 г сирене.

Приготвяне: Разтворете маята в половин чаша вода, а содата – в кофичката кисело мляко. Поставете в подходящ съд за месене брашното, в средата направете дупка като кладенче, в която поставете солта, захарта и яйцата (като оставите 1 жълтък за намазване на питата). Започнете да размесвате продуктите, като постепенно добавете и разтвора на маята. Накрая изсипете и кофичката кисело мляко. Продължете да месите докато получите меко тесто (при нужда може да се добави малко вода и брашно за доомесване).  Намазнете тестото, направено на топка, и го увийте заедно с тавата в кърпа. Оставете го на топло да втаса.

Втасалото тесто разделете на 4 еднакви по големина топки. Една от тях омесете под формата на малка питка и я поставете в центъра на намазана с олио и поръсена с брашно тава. Останалите 3 топки разточете с точилка под формата на дебели кори с диаметър 20-25 см. и приблизително еднакъв размер. Трите кори поставете една върху друга, като между тях и най-отгоре сте намазали добре с олио. Навийте като руло, като във вътреността сложите натрошено сирене, след това нарежете на шайби с дебелина около 3 см. Получените шайби наредте легнали в тавата около малката питка, като по този начин се оформя слънцето.  Намажете с жълтъка, който сте разбъркали с малко олио.  Вече оформената пита се оставя да втаса за втори път. Печете на 200 градуса докато се зачерви.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles