10.5 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Плаваща мина в Черно море, обезвредиха я

Взривиха я военноморските сили, не е ясно руска ли е или украинска

Плаваща мина, подготвена за работен режим, тоест без предпазители бе засечена в Черно море, близо до устието на река Камчия. Сигнал за плаващата морска мина е получен в Щаба на Военноморските сили в 15.10 ч. на 30 юни  от Морския спасителен координационен център, съобщиха оттам днес. Мината е забелязана на 27 морски мили източно от устието на река Камчия от моторен кораб „Монтерей“, плаващ под либерийски флаг.

След извършени изчисления от експерти в Щаба на ВМС (скорост на вятър и морско течение) в 15.30 ч. са вдигнати дежурният вертолет „Пантер“ от морската вертолетна авиобаза „Чайка“ и дежурният кораб – базов миночистач „Прибой“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби. В 17.35 ч. екипажът на вертолета открива мината и предава координатите на гранично-полицейския кораб „Каварна“.

Бързоходен катер 213 с екипаж мичман Валентин Йорданов Зенгинов и старшина II степен Калоян Иванов Кръстев и екип от водолази – капитан-лейтенант Деян Кирчев Стефанов, офицерски кандидат Николай Валентинов Пенчев, главен старшина Красимир Станчев Кръстев с ръководител капитан I ранг Даниел Тодоров – командир на дивизион спомагателни кораби, извършва преход до мястото, охранявано от гранично-полицейския кораб „Каварна“. Военните специалисти класифицират мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение. В 20.50 ч. мината е унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.

Не е ясно дали тя е руска или украинска. Опит това да бъде установено ще бъде направен от останките. Такива бойни съоръжения все още се намират на въоръжение в страните от бившия Източен блок.

Правят се огледи за още мини и осигуряване на безопасността за плавателните съдове.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles