6.7 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Планински спасители върнаха живота на изгубен в Балкана

Спасители от Планинската спасителна служба на БЧК намериха изгубен мъж в района на Беклемето и буквално му върнаха живота, съобщиха от централана на Червения кръст. Те са получими сигнал за изгубен човек на 17 декември в 19.55 часа. оказало се, че планинарят бил тръгнал от заслон „Орлово гнездо“. Незабавно планинските спасители от ПСС Ловеч организирали акция и група от петима души тръгнали към предполагаемото място, където се очаквало да бъде човекът. Още три отряда – от Сопот, Троян и Карлово, били в непрекъсната готовност да подкрепят при нужда спасителната акция.

При достигане до Беклемето планинските спасители установяват, че атмосферните условия са изключително тежки гъста мъгла и много ниски температури. Изгубеният е открит в 22.40 часа крайно изтощен и с опасност за живота.

Само благодарение на изключително професионалната, навременна и точна работа на планинските спасители от отряд Ловеч животът на пострадалия е спасен, посочиха от БЧК.

Над 2500 закъсали в планината са спасили доброволците от Планинската спасителна служба при БЧК, съобщи нейният директор Емил Нешев. Това се отнася за периода 1 декември 2017-30 ноември 2018 година. Най-много са били акциите в Рила и Пирин, особено в района на Рилските езера. За едногодишния перид е имало и 11 смъртни случая.

„Туристите, скиори и всички, които са планината, трябва да спазват определени указания, за да са в безопасност, съветват спасителите. Необходимо е предварително съобразяване на метеорологичната обстановка, заредени мобилни телефони, подходящи дрехи, обувки и планинско оборудване, храна и вода и др., посочи Нешев. Той допълни, че най-сигурният начин за връзка със спасителите е обаждане на тел.112 или на тел.1470, както и денонощно на тел.963 2000.

Всички бази на ПСС са в готовност за предстоящия сезон, има и нова техника, моторни шейни, автомобили с висока проходимост и нова екипировка.

Спасителите показаха първите дървени шейни, които са били използвани от службата преди 85 години, както и облекло, ски, щеки и друго оборудване.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles