10.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Плачът пази сърцето от инфаркт

Плачът успокоява, но и регулира сърдечния ритъм. По този начин той пази сърцето от инфаркт, съобщи вестник „Дейли мейл“, позовавайки се на австралийски учени.

Учените от университета в Куинсланд решили да проверят защо, всъщност, сълзите действат оздравяващо, каквото виждане има у много народи.

Екипът, ръководен от Леа Шарман, е работил със 197 жени, гледали тъжно или неутрално видео 17 минути. Учените са предпочели жени, защото те са по-склонни да плачат от мъжете. От 132-те участнички, гледали разстройващ клип, 71 се разплакали. Останалите останали спокойни. След това учените подложили участничките на физически стрес – потапяне на ръката в ледена вода, докато издържат. През целия експеримент било следено дишането и сърдечният им ритъм. Проби от слюнката послужили за измерване на хормона на стреса кортизол. Резултатите показали, че „ревлите“ поддържат стабилно дишане, а пулсът им се забавя, докато при другите дишането се учестява. Разлика в кортизоловите нива и издръжливостта към болка нямало. „Това предполага, че плачът помага общо за поддържане на биологична хомеостаза“, обясняват авторите на изследването.

Хомеостаза е процес на поддържане на постоянна вътрешна среда, включително сърдечен ритъм и кръвно налягане.

Възможно е плачът да успокоява именно чрез забавяне на дишането и регулирането на пулса. В реалния живот обаче – например при загуба на близък или раздяла, плачът може да предизвиква различни биологични реакции.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles