8.5 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Плюсовете и минусите на гел лака

Преимуществото на гел лака е очевидно. Той издържа до две седмици, тъй като материалът изсъхва под UV- лъчи. Полученият слой се отличава с гладкост и якост. Независимо от всички тези достойнства, в медицинските среди не утихва спорът дали това покритие е вредно или не.

Покритията на различните производители имат различни свойства, отличават се по състав и структура. Лаковете имат различна контистенция и по своему влияят на ноктовата плочка. Обединява ги едно нещо – изсъхването под ултравиолеовите лъчи. Точно с тях е свързано и опасението на лекарите. Тези лъчи, сами по себе си, са безвредни за човека. Качеството на лампите също е безопастно, но те имат срок на годност. Много маникюристки, за да направят икономия, променят режима им. След изтичане на срока на годност тези лампи започват да отделят вредни вещества. Основният съвет на лекарите е потребителят да изисква сертификата за тях, в който е посочена датата, до която те могат да се използват.

В никакъв случай не бива да се драска лакът на ноктите. Така, заедно със слоя лак вие ще свалите и горната част от ноктовата плочка. Свалянето на лака правете при маникюристка. Трябва да проконтролирате този процес, в него да няма формалдехиди и формалдехидови соли. Те отравят организма.

Освен това, преди да се постави основата на гел лака се изпилява естественият гланц на ноктите и това нарушава целостта на нокътната плочка. Така тя се уврежда прекомерно при честите поставяния на такъв лак. Препоръчва се ноктите да се оставят в почивка известно време.

Лекарите припомнят, че покрването на ноктоват плочка с гел лак се прави не за здравина, а за красота макар и доста маникюристки да твърдят точно обратното. Лакът трябва да се нанася върху съвършено здрави нокти. Той не бива да се поставя върху петна или неравности. Ако забележите такива изменения на ноктената плочка, веднага се обърнете към дерматолог и прекратете нанасянето на лак до пълното излекуване на ноктите.

 

 

Следвай ме – Стил

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles