6.7 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Подаръци с изящни надписи с шрифт Англе (Копърплейт)

Автор: Вера Бучкова

Контакти: vdbuchkova@gmail.com, тел.0888107339

Подаръкът, дори скъп и марков, губи от елегантността си, ако бъде поднесен в безвкусна опаковка или с грозен надпис. И обратно, един семпъл и не скъп сувенир, пакетиран с вкус и в добавка красив надпис радва окото.

Калиграфските надписи на откъси от книги, мъдри мисли, шеговити реплики или цитати от Светите книги, сами по себе си, могат да бъдат истински подарък и приятен спомен. Когато са направени изящно и с вкус, вложени в рамка, те са и красив акцент в интериора на дома. (Възможности за стилен подарък вижте още ТУК).

Всичко това В.и предлага ръчната изработка на калиграфката Вера Бучкова. Можете да направите своя контакт и поръчка на тел.0888107339 или на vdbuchkova@gmail.com,

„Следвай ме“ представя един от най-красивите и с ювелирна детайлност шрифтове Англе, наричан още Копърплейт. Наименованието идва от копър (мед), тъй като първоначално той се е изписвал върху медни повърхности – това се е правело с гравьорски резец, а по-късно шрифтът се е изписвал с тънко и остро подрязано паче перо, по-късно и с остро стоманено перо. При писане то дава съвсем тънка, нежна линия, но има възможност при натиск да разширява линията и да преминава плавно между тънки и дебели щрихи.

Този шрифт се оформя в Англия и произлиза от вариантите на канчелареска – известният италиански курсивен шрифт на средновековието. Към края на XVII век се разпространява из цяла Европа. През XIX век този шрифт се използва широко и от американците и през XX век се доразвива в списания и рекламни композиции. Опростен вариант на този шрифт влиза в училищата. В наши дни се използва във визитни картички, рекламни брошури и покани заради изключителната си елегантност.

Шрифтът има силен наклон надясно – от 48 до 68 градуса спрямо основната шрифтова линия, като най-често срещан е наклонът от 54 градуса. Той има изкуствен дуктус, защото ръката трябва на места да натиска, а на други да отпуска натиска, за да се получат различни дебелини на линията. В наши дни се изписва с островърхо перо и права или наклонена перодръжка (перодръжка със страничен държател за перо).

Следвай ме – Изработка

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles