9.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Подсладителите в газираните напитки удрят простатата

Захарозаместителите  разболяват жлъчката, образуват камъни в нея

След Коледно-Новогодишната трапезна вакханалия мнозна решават да вземат мерки за талията си. Първото, което предпиремат е да изключат сладкишите, включително и захарта в кафето и чая, като ги заменят с подсладители. Те обаче крият не една и две опасности за здравето.

Захарозаместителите имат силен жлъчогенен ефект и подпомагат образуването на камъни в жлъчката. Ако имате болести на жлъчните пътища, заместителите на захарта могат ги да изострят. Подсладителите в газираните напитки ги превръщат в огромен риск за сексуалното здраве на мъжете, тъй като подсладителите в газираните напитки удря простатата.

По същество всички те се обозначават с Е и различни цифри след тях. Когато пазарувате, избягвайте върху опаковката следните обозначения:

Ацесулфам – Е950,. През 1974 г. в САЩ той  бил признат за бавно действаща отрова, която ускорява развитието на злокачествените тумори.

Аспартам – Е951. Търговски имена – суитли, сластилин, сукразид, нутрасуит. През 1985 г. е открита химическата нестабилност на аспартама – при температура около 30 градуса в газирана вода той се разлага на формалдехид (канцероген от клас А), метанол и фенилаланин.

Цикламат – Е952. От 1969 г. той е забранен в САЩ, Франция, Великобритания и редица страни, заради подозрения, че провокира бъбречна недостатъчност. В страните от Източния блок е много разпространен заради ниската си цена.

Захарин – Е954, псевдоними Sweet‘n‘Low, Sprinkle Sweet, Twin, Sweet 10. Разрешен в много страни, но лекарите не го препоръчват, когато човек няма диабет. Има подозрения,че захаринът изостря жлъчнокаменната болест.

Ксилит – Е967, Сорбит – Е420. В големи дози – повече от 30 грама на прием, предизвиква разстройство на стомаха.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles