10 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Подхранване на доматите с природни средства и без никаква химия

С йод се предпазват от фитофтора (мана), стеблата им живват, ако ги полеете с вода и смлени в нея яйчени черупки, птичата тор е универсално средство

Подхранването на доматите обикновено извършваме с химически торове – лесно, достъпно, не изисква главоболия. Ако обаче искаме да нахраним домочадието си с чист продукт, по-добре да се върнем към практиките за наторяване и подсилване на растенията от миналото, когато бабите и дядовците не са познавали химията.

Независимо, че природните методи са безвредни, добре е преди това да определите от какво точно имат нужда вашите  доматени насаждения. Според нуждите им изберете и продукта, с който ще ги подсилите.

Ако листата им са деформирани, става дума за липса на калций. Вероятно ще се изненадате, но макар и в малки количества той се съдържа в доматите. За да поправите липсата му, скълцайте или смелете 3- 4 яйчени черупки. Сложете ги в кофа с гореща вода и затворене. Оставете да престои така два – три дни. След това поливайте доматите така, че черупките да попаднат в почвата около доматения корен. Скоро растенията ще живнат.

Ако листата, а и части от стъблото стават лилави, то знайте, че те се нуждаят от фосфор. В този случай наторяването става с разтвор от дървесна пепел. Тя е много добър фосфорен подобрител за кисели  неутрални почви. Освен калий и фосфор, в нея се съдържат калций, магнезий, желязо, сяра и цинк, а също и много микроелементи, необходими за плодовете, зеленчуците, многогодишните растения и декоративните дървета. Разтворът се приготвя като в 10 литра вода се разтваря 1 чаша пепел и с получената течност се поливат лехите с доматите. Дървесната пепел може да се използва и за листно подхранване. За целта 300 грама от нея се разтварят в 3 литра вода и сместа се вари в продължение на 30 минути. След 5 часа се доливат още вода, така че общото количество да достигне 10 литра, като се добавя и малко настърган сапун, за да се задържи по-добре сместа върху листата на доматите. Растенията се пръскат след прецеждане на разтвора. С дървесната пепел се процедира и при липса на калий. За дефицитът му говорят сухите крайчета на листата. 

Подхранване на доматите с йод ги предпазва от фитофтора (мана). Така те узряват по-бързо. В 10 литра вода се разтварят 4 капки спиртен разтвор на йод, който се продава във всяка аптека. Доматите се поливат с получената течност като на всеки корен се полагат по 2 литра.

Истински еликсир за доматите е подхранването с мая. То се прави еднократно в началото, след като разсадът вече е засаден в градината. За целта разтворете едно кубче мая и 2 супени лъжици захар в 5 литра топла вода. Когато водата изстине, разбъркайте и полейте обилно. За младите растения дозата е 0,5 мл, а за възрастните – 2 литра.

Ако не сте гнусливи, ползвайте комплексния начин за наторавяне с птича тор. Тя съдържа много азот и фосфор. Най-добрият начин е да направите т. нар. шербет (разтворен във вода птичи тор). За целта напълнете десетлитрова кофа с пресен птичи тор на 1/3, допълнете с вода и оставете на открито в продължение на 7-10 дни. След това 0,5 литра инфузия се разреждат в 10 литра вода и полейте доматите с получената течност като дозата е 5-6 литра на кв.м. Внимавайте птичият тор да не попадне върху листата на доматите, защото може да ги изгори.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles