14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Пожари у дома. Какво да правим? (ВИДЕО)

През зимата не всички се отопляват на парно. Палят се печки, камини, нефтени кюмбета и какво ли още не. ВВ немалко случаи отоплителните уреди, та дори и електрически, могат да се окажат опасни, защото просто не са в изправност. Затова и точно в студения сезон домашните пожари са най-много. Правилното поведение в такива случаи може да спаси човешки животи. В случай на пожар първото нещо, което трябва да направите, е да запазите спокойствие. Ако не можете сами да потушите го потушите, напуснете помещението и дома възможно най-бързо и незабавно да информирате пожарната. Вървете ниско долу по пода, докато излезе на безопасно място. Тежкия дим и отровните газове се събират първо по тавана. Наберете 112 и не забравяйте да отговорите на следните въпроси:

Кой се обажда: собствено име

Какво гори: стая, апартамент, къща, печка, таванско помещение

Къде е огънят: квартал, улица, етаж

Пожарът се разраства много бързо! За по-малко от 30 секунди малък пламък може да се превърне в голям пожар. Отнема само няколко минути цялата къща да бъде погълната от пламъците.

  Огънят е много горещ! Топлината е по-опасна  от пламъците. Температурата на помещението при пожар може да бъде 100 градуса на нивото на пода и да се повиши до 600 градуса на нивото на очите. При вдишване на този супер горещ въздух ще изгорите белите дробове и ще разтопите дрехи по кожата си.

Пожарът е черен! Макар огъня да произвежда светлина, той образува много черен дим, който ще ограничи видимостта.

Пожарът е смъртоносен! Димът и токсичните газове убиват повече хора, отколкото пламъците. Пожарът произвежда отровни газове, които ви правят дезориентирани и сънливи. Задушаването е водеща причина за смъртта в огъня, превишавайки изгарянията три пъти.

Преди да отворите вратата ( което е най- нормалното действие, което бихте направили инстинктивно) пипнете дръжката и самата врата. Ако е гореща или има дим, който я заобикаля,не отваряйте, а използвайте резервния си изход за евакуация.

Ако отваряте врата, то я отваряйте бавно и бъдете готови бързо да затворите обратно, ако има пламъци или дим.

В случай, че сте успели да се измъкнете, но вътре има още хора, не се връщайте обратно  с цел да помогнете, а потърсете незабавно помощ на 112.

Не забравяйте да съобщите и за домашните си любимци, ако са останали в пожара.

–          Ако не можете да излезете, затворете вратата и покрийте вентилационните отвори и пукнатини около вратите с кърпи или дрехи.

Ако има как сигнализирайте на пожарникарите  къде точно се намирате с фенерче или светла кърпа/ дреха

   В случай, че имате изгаряне по кожата, покрийте го с чиста, суха кърпа преди да стигнете до медицинската помощ.

След пожар:

Потърсете помощ от общинската служба за подпомагане при бедствия или Червения кръст, ако имате нужда от временно настаняване, храна и лекарства.

Ако сте застраховани, обърнете се към вашата застрахователна компания за подробни инструкции относно защитата на имота, извършването на инвентаризация и контактуването с фирмите за възстановяване на пожари.

Ако не сте осигурени, опитайте се да се свържете с частни организации за помощ.

Попитайте пожарникарите за съдействие веднага след пожара, дали и кога е напълно безопасно да влезете в жилището си. Бъдете бдителни за всички структурни щети, причинени от пожара.

Не се опитвайте сами да свържете сами комуналните услуги. Посъветвайте те с пожарникарите за безопасността.

Провеждане на инвентаризация на повредени имоти и предмети. Не изхвърляйте повредени стоки, докато не направите инвентаризация.

  Опитайте се да намерите ценните документи и записи.

Започнете да съхранявате всички разписки за всички пари, които харчите, свързани с пожара. Получаването на постъпленията може да бъде по-късно от застрахователното дружество и за удостоверяване на претендираните загуби от данък върху дохода.

Предотвратяване на пожари в дома:

Разбира се, че възникването на пожари у дома може да бъде предотвратено. Следват няколко  лесни стъпки, които всеки от нас може да предприеме, за да предотврати такава трагедия:

При готвене:

  Винаги бъдете в дома си, когато сте оставили на котлона нещо да се вари или нещо във фурната да се пече, независимо, че ще отнеме повече време. Ако се наложи да излезете, дори  и за 5 минутки, изключете печката.

  По време на готвене бъдете с къси ръкави или поне такива, които могат безопасно да се запретнат и да не пречат.

Постарайте се децата винаги да са на безопасно разстояние от печката. И никога да не пускат сами електроуреда или газовия котлон.

Пушене:

Винаги се уверявайте, че пепелника, който изхвърляте  в коша е абсолютно изгасен.

Не пушете в кухни, където се използва газ за готварски цели.

Не  пушете в леглото или на дивана.

Електрически уреди:

Повредените проводници могат да причинят пожар.

Сменете незабавно всички износени, стари или повредени кабели на уреди и не използвайте кабели под килими или мебели.

Уреди, които загряват или правят искри по време на употреба трябва да бъдат незабавно изключени от захранването.

В случай, че се отоплявате на електрическа печка, то винаги обръщайте внимание на предметите около нея. Не дръжте нищо близко до такива уреди. Изключвайте винаги, когато напускате помещението.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles