18.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Показват неизлагани картини на Светлин Русев

Над 100 картини на академик Светлин Русев, някои от които непоказвани, ще бъдат представени в изложбата „Пътят”, посветена на творчеството на едно от най-емблематичните имена в българското изкуство. Тя се организира от Съюза на колекционерите в България, като 21 негови членове предоставят творби от личните си колекции. Куратори на изложбата са проф. Аксиния Джурова и проф. Иван Маразов.

Експозицията ще бъде открита на 6 юни, четвъртък, от 17.30 ч. в галерия „Средец“. Творбите в нея обхващат ранният период от творчеството на Светлин Русев. От 19.00 ч. в хотел „Анел“ пък ще бъдат експонирани негови картини от 1980 до 2018 година.

Изложбата „Пътят“ е посветена на светлата памет на едно от най-емблематичните имена в българското изкуство – Светлин Русев, оставил траен белег в духовното пространство на изпълнения с противоречия отрязък от време – втората половина на ХХ и първите десетилетия на XXI век. Не случайно в своята „творческа биография“ от 25 май 2018 г., ден преди да си отиде, Маестрото, както си бе извоювал правото да го наричаме, пише: „Родих се в Царство България. Живях в България на светлото бъдеще. Сега живея в България на светлите разочарования. Живях в нощи на разстреляна надежда – на поети и художници, на духовни аристократи и горди сиромаси, на деца и безпомощни старци. Идеите бяха убити – мъртвите идеи убиваха живите. Каин уби брат си Авел. Синовете на Авел убиваха децата на Каин.

Каменните подземия на царската милост, на свободата, братството и равенството се огъваха от болка и ужас. Разделихме мъртвите на наши и ваши, а невинните им души очакват милост, покаяние и помирение от живите. Живите!!! Вярващи безверници, паднали ангели, пътници без път и неродени спасители.

Лутах се в търсене на магическия философски камък на мъдростта, с вечните отговори отсам и живота отвъд; стигнах до каменна кариера, с кървавите следи на време, труд и мъка.

Повярвах, че съм намерил пътя – илюзия!!!

„Защо е път, ако не води към храма?! – недоумяваше старицата от онзи филм…“

25 май 2018 г.

Светлин Русев“

(Автобиография на един 85-годишен художник)

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles