21.3 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Ползите и вредите от модерните храни: Кефир

В последните години в менюто на българите навлязоха редица нови, по-скоро стари, но забравени храни и напитки, като например, кефир, чия, елда, лимец, квас. Наред с ползите, някои от тях имат и противопоказания при определени заболявания.

„Следвай ме“ започва рубрика „Ползите и вредите от модерните храни“.

Кефирът

В България все по-голяма популярност набира млечно-киселата напитка кефир, свързвана неизменно с Русия. В действителност тя произхожда от Тибет, от където е възникнала и кефираната гъба, от която се приготвя. Твърди се, че тя има едва ли не чудодейни целебни свойства. На практика, тя не лекува, но спомага за поддържането на добрия баланс на редица органи и системи в човешкото тяло.

Ползи: Те се равняват на тези на българското кисело мляко, което се заквасва от специфичната бактерия lactus bacillus bulgaricus. И в двата продукта се съдържат естествени пробиотици, които неправилно в някои сайтове ги описват като антибиотици. Само за сведение, антибиотикът унищожава или забавя растежа на микроорганизми, като бактерии, гъби и протозои. Пробиотиците се определят от учените като „живи микробни хранителни добавки, които влияят полезно и благотворно на човека, подобрявайки и оздравявайки вътрешния микробен баланс“. Те възстановяват полезните бактерии в стомаха и червата, подсилват имунната система. Кефирът съдържа именно пробиотици, с които засилва организма срещу вирусни, бактериални и гъбични заболявания. Това го прави подходящ за употреба при заболяванията на стомашно-чревния тракт. Заради високите му нива на калции се препоръчва при сърдечно – съдови и костно – ставни заболявания. Напитката влияе добре на стомашно – чревната флора, подобрява перисталтиката на червата, притежава деликатно разслабващо действие. Тези му свойстав го правятг отличен помощник в борбата със запека. Освен това, тази млечна напитка сваля напражението, релаксира както нервната, така и мускулната система.

Противопоказания: Кефирът е противопоказен при жлъчни забобявания, тъй като е високо киселинен.

В никакъв случай той не бива да се използва от диабетици, които са на инсулин.

Напитката усложнява тежкият махмурлук. По тази причина руските знахарки в миналото са го перпоръчвали като средство за лечение на пиянство и алкохолизъм.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles