20.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Популярен бургаски вратар стана свещеник

Популярният бургаски вратар, признат за дарование във футбола през последните години Пламен Димитров – Таралежа стана свещеник, съобщава сайтът  UNICONBG.COM.

Неотдавна той е завършил богословие в Шуменския университет. Димитров е бил ръкоположен от Сливенския митрополит Йоаникий, който му е дал духовното име Серафим независимо, че бившия вратар не е монах. В православието съществува традицията, когато свещеник е със светско име, което няма християнски корени или има еквивалент на просиял светец да приема друго, духовно име или това на светеца. В превод от староеврейски, макар и с малка промяна в произнасянето Серафим означава пламенен. Така в Библията е наречен шестокрилия ангел.  

В ръкоположението на Пламен Димитров, освен митрополит Йоаникий е участвал и Агатополският епископ на Българската православна църква и викарий на Сливенската митрополия Йеротей, както и представители на бургаското духовенство. Според запознати, 32- годишният бургазлия се обръща към Църквата заради оказана помощ от нейна страна в труден момент от неговия живот преди време. Възпитаник на „Нефтохимик” и „Черноморец”, обясняват от UNICONBG.COM. Последно той бе вратар в новосформирания клуб „Звезденбург” и е с принос за влизането му от Б в А регионална група. Паралелно Димитров бе треньор в школата на „Звездичка”. Мисията го задължава да загърби футбола и от терена, той ще се прехвърли на трибуните като зрител. Дали ще има обаче повече време за любимите си хора от семейството като отец, времето ще покаже. Предстои той да бъде разпределен към конкретен храм. Хората, които го познават са убедени, че във времето той ще направи всичко възможно да спомогне изпълнението на решение на Общинския съвет в морския град. То датира от близкото минало и гласи, че във всеки комплекс и квартал трябва да има поне по една църква. Има какво да се работи в тази насока. Ето и неговото обръщение в социалната мрежа към близки и приятели:

„Приятели, искам да споделя с вас една духовна радост, но и голяма отговорност в моя живот. По Божие допущение и милост, вчера бях ръкоположен за свещеник. Това е, което от години съм желал – да премине животът ми в служение на Бога и хората. При подготвянето за приемане на свещенически сан, по решение на митрополита (а и моето желание бе такова), светкото и познато за всички име Пламен, бе заменено с духовно такова – Серафим, с което ще нося като духовник.

Свещеническото ми име е отец Серафим Димитров и ще помоля тези, които се обръщат към мен, да използват това наименование, а не както беше до сега Пламен.

За по-близките ми приятели това не е ново, защото те познават моят живот и желание, но за другите може и да е трудноразбираемо. Най-вече за тях използвам фейсбук и споделяното.

Надявам се да извървя пътя по които съм поел достойно, ще се радвам и вие да се молите за мен пред Бога.

Ако мога да бъда полезен на някого и да помогна винаги съм насреща. На много и Богоугодни години“.

Снимки: UNICONBG.COM

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles