21.3 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Портокалова Рождественска торта

Броени дни ни делят от Рождество Христово. В празничната суетня всяка минута преди празника е скъпа. За да ви спестим малко време в избора,  „Следвай ме” ви предлага рецептата на портокалова Рождественска торта.

Продукти с високо качество и изгодни за потребителя цени, ТУК

Приготвянето й не изисква специални умения, приготвя сравнително бързо. Преимущество е и това, че  по коледно-новогодишните празници вкъщи всякога има портокали и мандарини, които да влязат в употреба. Тази ароматна торта е идеална както за кафе, така и за чай. Коняк, ром, бяло вино или розе са отлично допълнение и ефектен завършек с десерта след  празничния обяд. Всички тези продукти от известни марки, с отлично качество и на изгодни за вас цени можете да намерите в магазини АВАНТИ. Вижте ТУК.

Тортата има наситен аромат и вкус на портокали (мандарини, ако решите да промените), а нежният крем й придава още повече апетитност.

Продукти за блата: яйца – 2 броя, брашно-2,25 чаша, захар – 1,5 чаша, набухвател – 2 чаени лъжички, сол – 1 чаена лъжичка, прясно мляко – 0,5 чаша, масло (по възможност растително без мирис, но може и масло) – 1/3 чаша, захаросани портокалови корички – 1 супена лъжица, портокалов сок – 1/2 чаша, резенчета портокал за украса.

Продукти за крема: бяла захар – 1/3 чаша, царевично нишесте – 4 чаени лъжички, ситно нарязани портокалови корички – 2 супени лъжички, портокалов сок, каймак или сметана – 2 чаши.

Приготвяне:

Кремът – в неголяма метална купа или тенджера се съединяват 1/3 чаша захар и нишесте. Налива се ½ чаша портокалов сок. Слага се на среден до слаб огън и се разбърква периодично до сгъстяване, около 2 минути. Сваля се от котлона, прибавят се ситните захаросани портокалови корички. Покрива се с капак и се оставя в продължение на 1 час да изстине. В голяма купа се разбира сметаната (каймакът) и вниматено се изсипва в първоначалната смес, която вече е изстинала. Бие се енергично до хомогенна смес. Така приготвеният крем се оставя в хладилника.

Жълтъците на яйцата се отделят от белтъците, оставят се на стайна температура около 30 минути. През това време се застилат с пергамент или се намазват с масло две кръгли форми с диаметър около 22 см. Оставят се настрани.

Фурната се включва да се нагрее до 180 градуса. В голяма купа се съединяват брашното, 1 чаша захар, набухвателят и солта. Постепенно се налива млякото и растителното масло (ако е масло, растопено). Бие се с миксер на бавна мощност. Прибавят се жълтъците и портокаловият сок, бие се в продължение на една минута.

В друга голяма купа се разбиват яйчените белтъци със захар на силна скорост до побеляване. Белтъчната маса се привнася внимателно в тестото. Разбърква се добре. Тестото се налива в приготвените форми и се поставя в нагрятата фурна.

Блатовете се пекат в течение на 30-35 минути, като се проверяват с клечка за зъби дали са изпечени. Когато те са готови, се оставят да поизстинат на стайна температура, поле се изсипват внимателно от формите. Единият блат се слага  тортена чиния, намазва се обилно с крем. Отгоре се слага вторият блат. Цялата торта се намазва пецизно и обилно с крек. Повърхността се украсява с резенчета портокал.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles