10.5 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Портрет и регалии на княз Александър I Батенберг на търг във Виена

Виенският аукцион „Доротеум” предлага на търг портрет и регалии на княг Александър I Батенберг, а също и други негови предмети, стана ясно неговия сайт.

Портретът на първия български княз след Освобождението е направен от художника Карл Дилиц и датира от 1881 година. Платното е с размери 157 х 100 см и е рисувано с маслени бои. Самият търг е обявен за 28 януари, като първоначалната цена на портрета е  между 12 000 и 15 000 евро.

„Доротеум” предлага още княжески регалии и дарове за възкачването на Александър I Батенберг на българския престол. Сред тях е овален сребърен поднос филигран с две дръжки от коронацията на Батенберг в Русе на 29 април 1879 година. На него е гравиран надпис: „На Негово Височество Александър I Княз на България от жителите на град Русе“ и български лъв. Предметът е с размери 76.5 x 48 см. Началната цена е 3000 и 4000 евро. На търг е обявен и частично посребрен метален поднос с флорални мотиви, на който е гравирано „В спомен на Александър I Български княз от ловчанските градски жители. 25 юни 1879 г.“ Подносът е с размери 76 x 48 см, а началната му цена е между 200 и 400 евро. В колекцията е включен още един сребърен поднос филигран, върху който е гравирано посвещение на княз Александър I Батенберг от жителите на град Берковица. Той е с размери 43.5 х 35.5 см и тежи 1450 г.

Междувременно, директорът на Националния исторически музей доц. Бони Петрунова коментира пред агенция „Фокус”: „Наш служител ги откри в сайта на въпросната аукционна къща и веднага уведомихме Министерството на културата, по-точно Инспектората към него, за да видим има ли някаква възможност да придобием тези предмети“.

 „Лично аз, като директор на музея, се интересувам от три от предметите. Единият от тях е портретът на Александър I Батенберг с короната. Ние имаме такъв, има второ копие, което се намира в Националния музей, но този с короната, пластично изработена на рамката, е по-хубав“, отбелязва доц. д-р Петрунова, като допълни, че другите ценни вещи са двете табли, подарени на Александър I Батенберг от жители на Берковица и Русе. „Надписите са изписани с кирилица и това са много трогателни вещи. Самите предмети са сецесион, но имат повече емоционална стойност, доколкото показват, че това е първият княз на България, който е бил посрещнат с любов от хората след Освобождението. Това беше причината да информираме министерството, че тече такава акция“, обясни още директорът на музея. По думите й след техния сигнал Инспекторатът към Министерството на културата, е проверил всички юридически възможности за придобиване на реликвите. „Но нямаме право като предприятия с държавни бюджети да се явяваме на търгове. Ако се намери някой благороден българин, който иска тези предмети и би ги закупил за България, би било прекрасно“, заяви тя. „Те едва ли имат някаква много висока художествена стойност, нямат и световно-историческа стойност, тъй като малко хора знаят кой е Батенберг и какво значение има за историята“, отбеляза още доц. д-р Петрунова. По отношение на това как са се озовали тези предмети във Виена, тя поясни, че най-вероятно след абдикацията му по настояване на неговия чичо – руския император Александър II, княз Батенберг сам е изнесъл от страната част от личните си вещи.

Кой е княз Алексадър I Батенберг?

Той  е първият български княз след Освобождението и управлява  от 26 юни 1879 г. до 26 август 1886 г., когато е свален от преврата на русофилите. По време на неговото управление се прокламира и извоюва Съединението на Източна Румелия с Княжество България през 1885 г. След смъртта му Александър I Батенберг е погребан в Мавзолей в центъра на столицата. След абдикацията си се оженва за виенска кабаре – актриса. Родените от брака му син и дъщеря той нарича Асен и Цветана.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles