5.8 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Посрещаме Възкресение Христово с ланшния Благодатен огън

Без върбови клонки на Цветница, за да не се заразим с COVD-19

„Няма да се донася Благодатен огън от Гроба Господен тази година.  Спестените  разходи ще са за борбата със заразата COVID-19. в храмовете се пази от миналогодишния, от него ще се раздава”. Това съобщи Ловчанският митрополит Гавриил на извънреден брифинг след среща на министър – председателя Бойко Борисов с архиереите от Светия синод. На Вход Господен в Йерусалим (Цветница) няма да се  раздава върба, за да няма струпване на хора, каза още владиката. Той посочи, че  свещениците и църковните служители ще съблюдават по Великденските празници да се пази дистанция. Дядо Гавриил поясни, че на Разпети петък плащаницата няма да е върху маса, под която преминават хората с провиране, а ще бъде вдигната от четирима мъже в четирите й краища и така, под нея вярващите ще минават.

„Правим го не толкова заради зараза, защото в храма няма зараза, а да няма упреци”, посочи митрополит Гавриил.

Той беше категоричен, че от общата лъжичка, с която се дава Светото Причастие човек не може да се зарази. В подкрепа на думите си той разказа, че починалият неотдална сръбски епископ от COVID-19  се е причастявал от общ потир с трима свещеници, но те не са  заразени, което по думите му говори, че епископът се е инфектирал  извън църквата. По думите на митрополит Гавриил няма заразени от  приемането на причатието от една лъжичка. 

„Факт е, че църквите и манастирите не сме затваряли. Факт е, че нашите свещеници  и митрополити се стараят да се спазват хигиенните мерки”, каза министър-председателят Бойко Борисов. Той посочи, че много от владиците са осигурили маски, за да ги раздават безплатно на тези от вярващите, които нямат.

Министър-председателят Борисов подчерта, че църквите няма да бъдат затворени. Той посочи, че има хора, които не могат да не отидат в храма и за тях да са там е по-важно от здравето. „Без Него (Господ) нищо не можем да направим. Как тогава да затворим църквите, подчерта премиерът. Не мога да издам заповед с полиция и палки, и църквите да бъдат затворени. Затова и помолих владиците, те направиха отстъпки, каквито не бяха правили”, допълни той.

Борисов призова българите да не ходят в църквите, за да не се нарушава карантината. Служители на МВР ще съдействат, където е възможно да се направи дистанция пред църквите.

„Призовавам българите да не отиват сега в църквите и манастирите, но владиците ми казаха, че има толкова много хора, които са в униние, отчаяние, да, има хиляди, които отиват зарази традицията. Тях мога да ги призова да не отиват, каза министър-председателят. – Църквите ще светят, ще си извършват литургиите, камбаните ще бият, упованието и силата на народа е много важно и всеки един владика пое ангажимент за хигиена, маски, разстояние, те самите ще призовават пред и вътре в храма тези, които ще дойдат, да спазват всичките тези мерки. На църква нека да ходят само тези, които имат много голяма нужда от храма“, подчерта Борисов.

Той уточни, че при КПП-та колите, които отиват към манастирите ще бъдат съблюдавани така, че да се пропускат поетапно, за да няма струпане на много хора. Премиерът съобщи, че с министър Красимир Каракачанов са обсъждали възможностите за празнуване на Гергьовден на 6 май, който попада в дните на извънредното положение.  Според нивото на заболеваемостта те са начертали три плана. План А е в случай, че резултатите са добри. Ако не са добри – включваме план Б, ако сме изпусали ситуаията е третият план, каза още Борисов. На 30 април той отново ще обсъди с министър Каракачанов дали и как ще се проведе парада на Гергьовден.

Следвай ме – Вяра 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles