11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Постен грах с моркови и неговите ползи

Тази храна, освен че е богата на минерали, витамини и протеини, е и добър антиоксидант, защитава здравето на сърцето, помага за контрол на теглото и предотвратява рака на стомаха.

АВАНТИ

Това растение се размножава в северното полукълбо на планетата, както в Америка, така и в Европа. И през зимните месеци, но също така се адаптира към сухите райони и други периоди от годината.

Освен това споменатата зеленчукова храна може да се консумира сурова или приготвена, придружена от салати, супи или да се яде като основно ястие, приготвено с масла, сосове или други дресинги. Продуктите във верига магазини АВАНТИ са винаги до Вас, на изгодни цени и с отлично качество. Виж ТУК.

Един от компонентите, присъстващи в граха е ниацин или известен също като витамин В, който е разтворим във вода.Е, този елемент помага да се намали производството на триглицериди и LDL (лош холестерол) и вместо това засилва появата на добър холестерол.

Ако човек има бавен метаболизъм и следователно отиде до тоалетната няколко пъти през деня или не го прави в продължение на няколко дни, тъй като поради запек не може да се евакуира правилно, грахът може да го погребе, ако се консумира редовно.

Имунната система на организма също се възползва от консумацията на грах.

Грахът също има достатъчно количество антиоксидантни флавоноиди като лутеин, каротини, зеа-ксантин, както и витамин А.

По-точно, витамин А е един от основните хранителни вещества, които са необходими за поддържане здравето на лигавиците, кожата и здравето на очите ни, поради което подобрява зрението и осигурява по-добро зрение, по същия начин като морков.

Яденето на грах е ефикасен начин за лечение на кибрите, които са червеникаво подуване и възпаление на пръстите на ръцете и краката поради ниски температури през зимата или състояние на хипотермия.

Може да опитате начина по който аз приготвям граха

Необходими Продукти

    грах – 1 буркан стерилизиран

    домати – 2 – 3 бр.

    лук – 1 бр.

    моркови – 3 бр.

    черен пипер

    сол

    къри

    магданоз

    червен пипер – 2 ч.л.

Начин на приготвяне

Изсипете буркана с граха в цедка и измийте добре с вода. Обелете и настържете лука, може и да го нарежете на дребно. Измийте, обелете и нарежете моркова.

В тенджера с вода задушете лука и моркова. Щом водата се изпари, добавете граха, червен и черен пипер, къри.

Сипете 2-3 чаши топла вода и варете постната яхния няколко минути. След това добавете доматите – обелени и нарязани на дребно. Ако е нужно, посолете.

Варете грах яхнията до желаната гъстота.

Поднесете, поръсена с пресен магданоз, накълцан на дребно.

Снимки: Авторката

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles