8.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Постен лучник с готови кори

Ползи от лука за здравето – богат на витамини, минерали и фибри

Лукът е пълен с хранителни вещества, което означава, че е с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на витамини и минерали. Едина средно голяма глава лук има само 44 калории, но доставя значителна доза витамини, минерали и фибри.

Този зеленчук е с особено високо съдържание на витамин С – хранително вещество, участващо в регулирането на имунното здраве, производството на колаген, възстановяването на тъканите и усвояването на желязо. Витамин С също действа като мощен антиоксидант в тялото ви, предпазва клетките ви от увреждане, причинено от нестабилни молекули, наречени свободни радикали. Лукът също е богат на витамини от групата В, (B9) и (B6) – които играят ключова роля в метаболизма, производството на червени кръвни клетки и нервната функция. Лукът е добър източник на калий, минерал, който липсва на много хора.

За да си приготвите един постен лучник ще са ви нужни:

1 кг лук (кромид)

1 супена лъжица захар

1 супена лъжица чубрица

1 супена лъжица шарена сол(селска сол)

1 супена лъжица червен пипер

Едно пакетче точени кори

Сусам няколко лъжици

Мазнина, сол и пипер

Лука го режем на полумесеци и го задушаваме в тава с мазнина и подправките, докато омекне. Намазваме корите с мазнина и слагаме плънка от лука върху две кори, след това завиваме в руло. Така постъпваме със всичките кори. Накрая ги поръсваме със сусам. Слагаме в тавата, печем в предварително загрята фурна на 180 за 15-20 мин.


Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles