9.7 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Постен сладкиш с ябълки и грис

Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти, но и за любителите на сладкишите. Неизменни компоненти в  повечето от тях са яйцата, млякото, кравето масло.

Има обаче кулинарни комбинации, от които се получават вкусни пайове, баници, кремове, мъфини, че дори и торти.

„Следвай ме” ви предлага, рецептата на постен сладкиш от ябълки и грис.

Продукти: пшеничен грис – 1 чаена чаша, брашно – 1 чаена чаша,  кафява захар – 1 чаена чаша (1/2 ч.ч. бяла), бакпулвер – 1 чаена лъжичка, канела – 1 чаена лъжичка, ябълки сочни – 1 кг, олио – 1 кафена чаша, орехи или други ядки по желание.

Приготвяне: Фурната се затопля на 180 градуса. Ябълките се настъргват на ситно ренде, оставят се за пет минути, за да пунат част от сока си или леко изстискваме с ръка, прибавя се канелата. 

В купа се смесваме останалите сухи съставки, а към плодовата смес се прибавя олиото.

Тавата за печене, с диаметър не по-голям от 30-40 см (ако е по-голяма, се удвоява количеството продукти), се намазва с олио или се застила с хартия за печене. На дъното се посипва слой от сухата смес, следва слой от ябълковата. Редува се до свършване на количеството. Препоръчва се всеки слой да не е по-дебел от един сантиметър, за да не останат сухи участъци. Последният слой трябва да е с ябълки. Ако сте свършили ябълковата смес, нарежете на тънки филиики няколко ябълки и покрийте сладкиша с тях. Накрая се поръсва със смлени ядки по желание. След изпичане, което продължава 40 – 50 минути, се поръсва с пудра захар.

Някои домакини смесват всички продукти, получава се вкусна грис халва.

Магазини с отлично качество до вас (ТУК)

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles