10.3 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Постни втори блюда от картофи, патладжани и тиквички

Великденските пости продължават 40 дни, те са най-дълги. Често пъти домакините недоумяват какво още да сготвят, което не се е повтаряло в менюто.

„Следвай ме“ ви предлага две рецепти на постни блюда.

Фаршировани чушки, патладжани и тиквички

Продукти и приготвяне: Чушките, патладжаните и младите тиквички се изчистват от дръжките, а чушките и от семената. Кожата на тиквичките се срязва леко на няколко места. За плънката се приготвя ситно нарязан лук, моркови и зеле в равни части. Прибавя се нарязана целина и магданоз и се запържват в олио, посолява се на вкус. Може да се добави черен или бял смлян пипер. Издълбаните патладжани (препоръчва се да бъдат посолени предварително за оттичане на синята вода) и тиквичките се запържват леко. Пълнят се с полуготовата пържена плънка, както и чушките, които са сурови. Могат да бъдат напълнени и издълбани сурови домати.

Нареждат се в дълбока тава или съд за печене. Заливат се с 2 водни чаши доматен сок и се пекат 30-45 минути.

Картофи в чеснов сос

Продукти: картофи – 10 броя (неголеми), олио – половин водна чаша, чесън – 6 скилидки, сол – 2 чаени лъжички.

Приготвяне: Изчистените картофи се измиват и подсушават. Всеки един се разрязва на две половини, ако са малки и на четири или повече, ако са по-големи. Нагрява се олио и се изпържват от всички страни до златист цвят.

Приготвя се чеснов сос от скълцани или смлени скилидки, броят им е според вкуса, разбърква се със сол. Прибавят се две-три супени лъжици олио и се разбърква.

Пържените картофи се поливат с чесновия сос.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles