9.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Постни питки за Бъдни вечер – със семенца и традиционна

Две бързи рецепти за сръчни и недотам сръчни домакини

По традиция на Бъдни вечер хлябът, както и поднасяните ястия за постни. Това е последната вечеря в периода на Рождественския пост.

Отлично качество в АВАНТИ

Всяка домакиня знае по някоя и друга рецепта. Изпълняват се лесно както от свикала с шетането и месенето в кухнята жена, така и от недотам обиграната в тази дейност. Впрочем, втората рецепта, на содената питка е толкова лесна, че може да бъде изпълнена и от мъж.

И независимо, че на Бъдни вечер се консумират домашно приготвени манджи без животински продукти, българинът всякога е сервирал и по чаша червено вино или греяна ракия. Продукти за празничното настроение на вашата трапеза можете да намерите в голямо изобилие в магазини АВАНТИ. Вижте ТУК.

„Следвай ме” ви предлага две възможности. Една е за по-различна питка със семена, която е изключително вкусна дори, когато изстине. Припомняме ви и една стара и изпитана в годините рецепта за традиционна постна содена питка.

Постна питка със семена

Продукти: пшеничено брашно – 2 чаши, ръжено брашно – 1 чаша, топла вода – 250 мл,  суха мая – 10 г, олио или зехтин – 50 мл, сол – 1 супена лъжица равна, захар – 0,5 супена лъжица, слънчогледови семки белени – 50 г, стафиди (по жлание) – 50 г, сусамови семенца  и ленено семе – на вкус и по  желание.

Приготвяне: Брашното се пресява, добавя се водата, маята, растителното масло, солта, захарта, семената и стафидите, ако сте решили да сложите. Замесва се тесто и се оставя на топло място, за да се надигне за един час. Меси се още веднж, оформя се топче, леко се сплесква и се слага в намазнена тавичка. Отгоре се намазва с вода и се посипват обилно семките от сусам и лен. Пече се на 190 градуса до получаване на златиста коричка. Готовността се проверява с клечка за зъби.

Когато питката е готова, увийте я в кърпа и я оставете в нея да поизстине преди да я поднесете.

Традиционна содена постна питка

Продукти: брашно – 1 кг, вода – 500 мл, сол – 1 ч.л., захар – 1 щипка, сода – 1 ч.л.,  оцет, олио.

Приготвяне: Водата, солта, захарта, содата, оцетът и олиото се разбъркват. Сместта се добавя към брашното, в средата на което е направено кладенче.

Замесва се меко тесто, което се оформя на питка. Преди да се изпече, питката се набожда с вилица отгоре и може да се украси с кръстче и с различни фигурки. Пече се във фурна на вентилатор на 150 градуса, без вентиратор 120 – 150 градуса.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles