10.3 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Почасов билет за градския транспорт в София

Отпадат месечните карти за една линия в столицата, ученици и студенти ще пътуват за 10 лева целогодишно

Столичният общински съвет прие нова тарифна политика в градския транспорт в София. 1,60 лв. ще струва билета „30+“, с която пътниците ще могат да се прекачват в неограничен брой превозни средства в рамките на 30 минути и ще могат да продължат пътуването си, без ограничаване на времето в последното превозно средство.

С карта „60+“ на стойност 2,20 лв. ще може да се сменят превозни средства в рамките на един час, като пътуването с последното може да продължи без нарушение, ако качването е извършено преди изтичането на 60 минути от началото на пътуването.

Младежите ще могат да пътуват цяла година като заплащат за 10 месеца.

Годишната абонаментна карта запазва цената си от 365 лева, като ще може да се плаща разсрочено.

С бял – безплатен билет ще се пътува, когато въздухът е замърсен.

Председателят на Комисията по транспорт подчерта, че по този начин се въвежда справедливо таксуване в столичния градски транспорт.

„От самото начало на започване на разговора нашата група на „Патриоти за София“ поддържаше тезата, че фокусът не трябва да бъде върху еднократното пътуване, а върху устойчивите пътувания, които традиционно се извършват с дългосрочни превозни документи“, каза Карлос Контрера.

В същото време от групата на БСП изразиха мнение, че са ощетени възрастните хора, като им се отнема възможността да ползват месечна карта за една линия.

Месечните карти за една линия в столичния градски транспорт обаче отпаднат след 31 декември т.г., решиха още общинските съветници.

От групата на БСП настояха този вид превозен документ да не отпада. „Не може да наказваме столичани, чиито интереси сме длъжни да пазим.

Оставете едномесечните карти за една линия. Настояваме картите отново да намерят място в приложение едно на наредбата“, каза социалистът Иван Таков по повод на това, че този вид карта не е заложен в документа. Според Милка Христова от БСП с приемането на доклада ще бъде ощетена групата на пенсионерите, студентите и учениците.

„Защо ще ги наказваме с непоискана услуга? Моля, подкрепете нашите предложения, защото те не са самоцелни.

Хайде да не ги караме да ползват нещо, от което нямат нужда и да ги караме да плащат за това“, призова тя.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles