8.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Почина дядо Добри

Почина дядо Добри, около 15 часа днес, на 13 февруари, в седмицата преди Неделя Сиропусна. Някои биха потърсили в това поличба и фантазията им непременно би я открила. После, тези търсачите на личби и чудеса ще тръгнат да разправят за прозорливостта на стареца, ще го величаят и в бъбривостта си все ще изтъкнат напред собственото „аз“, че и ще споделят, уж под сурдинка, как той лично им е казал това и онова…..

Една друга категория хора, които нямат никакво отношение към Божието, направо ще изстрелят: „О-о-о, светецът от Байлово“ и ще докарат дълбокомъдрено изражение.

Съмнително е да се намери човек, който да кажа, че го е познавал. Тук в сметката не влиза срещането в храма „Св. Ал. Невски“ или пред „Св. Седмочисленици“, където той просеше, облечен и през лятото, и през зимата, с неизменните си шаечни, но всякога чисти дрехи. С дядо Добри разговор не можеше да бъде воден. Той беше лаконичен. Привидно той слушаше, леко прегърбен, може би и чуваше. После казваше нещо трудно разбираемо, но в казаното всякога присъстваше отчетливо името на някои светец или на самия Господ Иисус Христос и Пресвета Богородица. До преди петнадесет-двадесет години понякога все още изричаше по цитат от Евангелието – нещо като духовен поздрав за спрелите се да пуснат лептата си в чашката му.

За осмислилите живота си през пътя на Христа той остана и остава енигма. За останалите той е ясен от игла до конец: „светец“, „благодетел“, „спонсор на храмове“ ….

Действително, дядо Добри е бил спомоществувател на храмове със събраните от просия пари.

До преди час той беше една от загадките на съвремието ни. И дано да остане такава. Защото всяко бърборене отнема и ще отнема по нещо от спомена за шаячната му фигура.  Може би, най – точно за него говори с безмълвието си графитът на Nasimo (Станислав Трифонов) и Bozko (Ясен Гешев) в един от панелените комплекси. Фигурата беше създадена в рамките на Фестивала за градско изкуство „Urban Creatures“ преди няколко години. Та, нали дядо Добри беше искрица светлина в бетонираното ни от сивотата на делника всекидневие!

Поклонението пред тленните останки на дядо Добри ще започне от утре – 14 февруари, в храма на село Байлово, където тялото му ще бъде закарано още тази нощ. Погребението е в четвъртък – 15 февруари.

Позволявам си да публикувам един свой очерк за него, написан през 2008година.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles