12.8 C
София
понеделник, септември 16, 2024
spot_img

Почина журналистът Иван Гарелов

Той си отиде тази сутрин, на 3 септември в „Пирогов“, беше приет в спешната болница след падане

След продължително лечение тази сутрин почина Иван Гарелов, съобщиха от „Пирогов“, където журналистът беше приет по спешност.

Иван Гарелов беше транспортиран в неврореанимацията на университетската спешна болница в средата на месец юли т.г. след черепно-мозъчна травма, получена след падане. Инцидентът стана в Свети Влас, където той работеше върху нова книга (виж ТУК).

Роден е през февруари 1943 г. Дълги години беше водещ на обзорно-политическото предаване „Панорама“ по БНТ. Голяма част от професионалния му път минава именно в БНТ. През 1972 г. той започва работа в телевизията като репортер, а на „Панорама“ беше водещ в продължение на 21 години. В БНТ той създава и вечерното публицистично предаване „Екип 4“. От 11 септември 2000 г. постъпва за кратко на работа в „Нова телевизия“ като шеф на „Новини и актуални предавания“. През 2004 г. става водещ на телевизионната игра „Вот на доверие“ по Би Ти Ви.

„Дневник“ припомня и някои от дейностите му извън журналистическата работа. Ето какво казва медията.

През 2011 г. Гарелов съосновава „Кръг 11“, който организира годишните награди за телевизионна журналистика „Свети Влас“ През 2017 г. става медиен съветник в служебното правителство на Огнян Герджиков, по-късно е освободен от поста, след като в ефира на „Нова телевизия“ защитава тогавашната журналистка Елена Йончева. Гарелов беше разкрит от Комисията по досиетата като кадър на Държавна сигурност през 2008 г. при проверката на БНТ. Бил е щатен служител на Първо главно управление на ДС (разузнаването).

През 1968 г. е изпратен да изкара разузнавателна школа в КГБ, но поради прояви, оценени като „морално-битово разложение“, обучението му е прекратено и той е върнат предсрочно в НРБ, уточнява сайтът „Държавна сигурност.com“. Уволнен е от ДС, но за кратко. Въпреки провиненията му той е назначен през 1970 г. като нещатен оперативен работник под псевдонима Талев. През 1972 г. Гарелов започва работа под прикритие в Българската телевизия. Там става ръководител на резидентурата на ДС. Работи с над 30 агенти на Държавна сигурност, сред които Кеворк Кеворкян, Хачо Бояджиев, Димитри Иванов, Иван Гранитски, Нидал Алгафари и др. В досието му са запазени документи за получени възнаграждения.

Гарелов е автор и на поредица документални филми, сред които най-известен е филмът му за Камбоджа след победата над червените кхмери. Българският телевизионен екип е първият, който влиза в опустошената от геноцида на Пол Пот страна.

Беше познавач на Гърция и на българско-гръцките отношения. Той е интервюирал редица гръцки държавници, сред които министър-председателите Константинос Караманлис, Андреас Папандреу, Константинос Мицотакис, който е баща на настоящия премиер Кириакос Мицотакис, държавният глава на Кипър архиепископ Макариос, министърът на културата и световноизвестна певица и актриса Мелина Меркури и др.

Миналата година след кратко боледуване почина съпругата на журналиста Донка Стамболийска, която също беше журналист.

Въпреки нееднозначната му биография, екипът на „Следвай ме“ изказва съболезнования на колегията. Журналистиката изгуби един изключителен анализатор, човек с визия и изключително широка  култура. Той беше истински учител в професията за мнозина. Ще го помним с добро.

Поклон  пред паметта му!

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles