23.6 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Почина илюзионистът Астор

Антраник Шаварш Арабаджиян си отиде на 78 години

Известният илюзионист Астор е починал на 78-годишна възраст. Това съобщи във Фейсбук неговият приятел Игор Марковски. В последно време той е имал здравословни проблеми, свързани с онкологично заболяване.

„… за съжаление това не е поредната илюзия на АСТОР… Сбогом, Астор!“, написа Марковски.

Антраник Шаварш Арабаджиян, както е истинското име на Астор е роден на 18 ноември 1943 г. в град Шумен.

Първият му досег с фокусите идва от баба му, а на 12 години организира в кварталния парк цирк, в който показва нещата, които е научил.

На 18-годишна възраст самоукият илюзионист е навлязъл в тайните на тази професия. Първата му официална работа е в пътуваща трупа, в която свири на контрабас.

В София успява да се запознае с тогавашните доайени на българското илюзионно изкуство като Мистер Сенко и Факира Мити (Димитър Димитров) – баща на естрадната ни звезда Емил Димитров.

 Астор е единственият илюзионист в Европа, който е награден със „Златният Оскар“ от Международното братство на маговете през 1981 година. В края на 90-те години той създава магичен театър „Астор“ с ресторант, където фокусническия му талант е гвоздеят на програмата. Там се намира и къщата на мистер Сенко. В кариерата си е направил над 16 000 представления по целия свят.

Магът е носител на наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България в категорията „Вариететно изкуство“, за атрактивност и оригиналност на илюзионен номер „Али Баба“ (2008).

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles